Urbanlan Winter vetää ennätysmäärän nuoria pelitapahtumaan – yli 500 pelaa yötä päivää

Musiikki soi lujaa ja mukaansa tempaavasti. Rinnassa jyskyttää basso, hämärässä salissa seinillä risteilee ristiin rastiin punaisia ja vihreitä neonkuvioita. Ilmassa tuoksahtavat eiliset pitsat, hionnut jalka sekä voimakas yhteisöllisyys. Kokkolassa pelataan monta päivää ja yötä.

ilmiöt
Satoja nuoria Kokkolan Kampushallissa pelaamassa.
Kalle Niskala / Yle

. Urbanlan Winter tapahtuma on kerännyt Kampushallin täyteen nuoria pelaajia. Reilut 530 lanittajaa pelaa sunnuntaista keskiviikkoon, neljän vuorokauden ajan, päivät pääksytysten ja yöt läpeensä. Paikalle on ikäraja 13 vuotta, suurin osa pelaajista on hyvin nuoria.Toisaalta joukosta löytyy sankoin joukoin täysi-iäksyysrajankin ylittäneitä.

Energiajuomaa kuluu sammioittain ja huikopalana toimiva pitsa huuhdellaan alas limsalla. Salissa vieraileva huomaa kyllä, että mistään terveysalan tapahtumasta ei ole kyse. Eikä siisteyskään ole ihan viimeisen päälle kunnossa. Sipsipusseja, roskia ja ruttaantuneita tölkkejä on pöytien välit väärällään. Pelien edessä on riehaannuttu, innostuttu ja hikeennytty. Sen voi haistaa.

Jos huomaamme, että joku on hyperaktiivisessa tilassa, patistelemme häntä nukkumaan ja saatamme estää kahvin myynnin.

Kristian Polso

Ilmassa leijuu paksuna tuoksuna jalka, haukattu pitsa ja röyhtäilty energiajuoma. Kaikkia paikalla olijoita kuitenkin yhdistää yhteisöllisyys ja kiinnostus pelejä kohtaan.

– Pääasia on se, että pääsee tapaamaan kasvotusten porukkaa, joita yleensä näkee vain verkossa, kertoo Urbanlanin puheenjohtaja Kristian Polso.

Kuka vielä väittää, ettei pelaaminen ole sosiaalista ja sosiaalistavaa??

– Kommunikointi ja tiimipelaaminen on yksi todella iso osa tapahtumaa.

Todella vähän järjestyshäiriöitä

Täysin päihteetön tapahtuma ja ympärivuorokautinen valvonta vaatii paljon järjestäjiltä. Osa pelaajista ottaa tirsat tietokonerivistöjen välissä pelisalissa, paikalta löytyy myös yöpymistilat sadalleviidellekymmenelle makuupussissa nukkujalle.

Nuori nukkuu tietokoneen ääressä pää tyynyllä.
Kalle Niskala / Yle

Valvominen, intensiivinen pelaaminen ja yletön määrä energiajuomia voi aiheuttaa hyperaktiivisuutta.

– Harvoin joudumme puuttumaan järjestyshäiriöihin tappeluihin tai muihin käytöshäiriöihin. Jos huomaamme, että joku on hyperaktiivisessa tilassa, patistelemme häntä nukkumaan ja saatamme estää kahvin myynnin kertoo tapahtuman järjestäjä.

Historiansa suurimmaksi paisunut pelitapahtuma houkutteli ennätysmäärän väkeä paikalle. Myös tyttöjen osuus pelaajien joukossa on edellisvuosista kasvanut.

– Huomaan sen selvästi, että meitä tyttöjä on edellisvuosia enemmän pelaamassa. Se on kyllä tosi kiva juttu, summaa Seinäjoelta Kokkolaan lanittamaan saapunut Susanna Laitala.