Yllätykset naurattavat vauvaa – ihminen on jo syntyessään huumorintajuinen

Ihminen on sisäsyntyisesti huumorintajuinen olento, mutta taito hymyillä ja nauraa ei synny itsestään. Vauvan herkässä kehitysvaiheessa sosiaaliset kontaktit ovat äärimmäisen tärkeitä.

Kotimaa
Hymyilevä vauva.
Sanna Kähkönen / Yle

Ihminen on jo syntyessään huumorintajuinen. Vauvaa voi naurattaa myönteinen säikähtäminen, esimerkiksi isän tai äidin kasvojen yllättävä ilmaantuminen näköpiiriin.

– Sen huomaa, jos tarkkailee vauvoja tai pieniä lapsia. He ilahtuvat ja osittain säikähdyksensekaisesti nauravat, kun jokin asia muuttuu hyvin äkkiä, toteaa erikoispsykologi Tuomo Tikkanen.

– Sitähän ei olla voitu pienelle vauvalle vielä opettaa.

Vaikka huumorintaju on ihmisen sisäsyntyinen ominaisuus, sen ilmeneminen edellyttää sosiaalisia kontakteja. Vauvan taito hymyillä ja nauraa kehittyy muiden ihmisten keskuudessa.

– Ihminen on sillä tavalla jännä olento, että jos vauvalle ei hymyillä tai sen kanssa ei leikitä, sen oma taito iloita ja nauraa ei kehity. Se on hyvin herkkä kehitysvaihe, Tikkanen selittää.

Vanhemmat herättävät vauvan naurun yleensä luonnostaan esiin, sillä tulokkaat ensimmäiset hymyt ovat usein myös vanhemmille onnellisia hetkiä.

Moraali ja ympäristö sanelevat huumorin suunnan

Vauvaiän jälkeen huumorintaju alkaa kehittyä persoonallisempaan suuntaan. Kehitys on kulttuurisidonnaista: huumorin sisältöä vartioi muun muassa moraali.

– Silloin aletaan oppia, mille asioille sopii nauraa ja mille ei. Se on aika paljon kasvatuksen ja kulttuurin tulosta, psykologi sanoo.

Jos vauvalle ei hymyillä tai sen kanssa ei leikitä, sen oma taito iloita ja nauraa ei kehity

Tuomo Tikkanen

Huumorintajun tyyliin vaikuttaa voimakkaasti myös ympäristön huumori ja ikäkausihuumori. Pikkulapset, koululaiset ja murrosikäiset nauravat eri asioille. Tikkasen mukaan esimerkiksi murrosikäisiä naurattavat tyypillisesti hieman kielletyt asiat.

Aivan kuten vauvoillakin, säikähtäminen ja yllättyminen on huumorin peruselementti myös myöhemmällä iällä.

– Vitsin rakennetta on tutkittu psykologisesti. Toimivan vitsin kulminaatiokohta on siinä, että tapahtuu jotain yllättävää ja se usein koskettaa jotain hivenen tabua aihetta.

Ihmisen nauru ja hymy on hyvin spontaani ja fyysinen reaktio.

– Jos joku hymyilee meille, mehän hymyilemme lähes automaattisesti vastaan. Kun ihminen voi hyvin, hymy laukeaa aika helposti.