Hyppää sisältöön

Berner: Tarkastus Finavian johdannaistappioista on veronmaksajien etu

Ministeri Anne Bernerin mukaan on ehdottomasti veronmaksajien edun mukaista, että Valtiontalouden tarkastusvirasto selvittää kaikki Finavian johdannaistappioihin liittyvät asiat. VTV aloittaa selvitystyönsä heti tammikuun alussa.

Ministeri Anne Berner. Kuva: Yle

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoi Ylen haastattelussa tiistaina Lappeenrannassa, että Valtiontalouden tarkastusvirasto aloittaa nyt huolellisen työn, jossa osoitetaan syy ja yhteys syntyneen vahingon ja huolimattomuuden välille.

– Pidetään huoli siitä, että oikeus tapahtuu siellä, missä oikeuden kuuluu tapahtua. Eikä siellä, missä välttämättä joku ulkopuolinen, joka ei asiaa tunne, haluaisi sen olevan, Berner muotoili.

VTV:n selvityksen valmistuttua saataneen lopullinen käsitys sitä, kuka kantaa vastuu mistäkin, ja kuinka yhtiön johto on hoitanut yhtiössä valvontatehtävänsä.

Ministeri Berner korostaa, että tappiot eivät tule veronmaksajien maksettaviksi. Yhtiö kun on kannattava, ja pystyy itse huolehtimaan niistä.

– Perimmäinen tahto on se, että osoitetaan vastuu sinne, minne se kuuluu.

Selvitys valmistuu kesään mennessä

Valtiontalouden tarkastusvirasto tekee siis erillisen laillisuustarkastuksen Finavian tappioista ja siihen liittyvistä päätöksentekoketjuista. Työ alkaa tiedonkeruulla yhteistyössä Finavian ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa.

Yleensä tarkastukset valmistuvat 6–18 kuukauden sisällä. Finavian tarkastus saataneen valmiiksi ensi kesään mennessä.

– Olennaista tässä on se, että ylipäätään on tehty spekulatiivista johdannaiskauppaa valtion riskillä. Se riski on ollut periaatteessa ääretön. Haluamme varmistaa, että asia selvitetään loppuun asti, sanoo ylijohtaja Marko Männikkö VTV:n tuloksellisuustarkastuksen ja finanssipolitiikan tarkastuksen yksiköstä.   

Männikön mukaan nyt on vielä yksi vuosi aikaa toimenpiteille vuoden 2011 tapahtumista. Suurimmat tappiot tehtiin nimenomaan tuolloin.

Vuosi 2011 otetaan nyt tarkkaan syyniin

Myös ministeri Anne Berner sanoo toivovansa, että Finavia pystyy tekemään kaikkien selvitysten jälkeen "erittäin huolellista päätöksentekoa vuoden 2011 osalta ja niiden syntyneiden tappioiden osalta". Selvityksen jälkeen voidaan myös arvioida vuoden 2015 hallituksen vastuuvapautta.

Valtiontalouden tarkastusviraston kaikki tarkastukset ovat julkisia. Eduskunnan tarkastusvaliokunta voi halutessaan ottaa asiat käsittelyyn.

Virasto tekee laillisuustarkastuksia vuosittain vain pari, kolme. Tällä kertaa erityistä ja poikkeuksellista on se, että laillisuustarkastus on käynnistetty tuloksellisuustarkastuksen jälkeen. Eli asiat halutaan käydä todella tarkasti läpi.