1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viisumit

Venäläisten uudenvuoden matkailu Lappiin nyt hyvin vaisua

Viisumeita on myönnetty lähes puolet viimevuotisesta Murmanskin ja Arkangelin alueen asukkaille. kerrotaan Murmanskin Suomen konsulaatin toimipisteestä. Syynä ovat jo toista vuotta heikko ruplan kurssi ja matkustusrajoitukset. Tosin myös pitkiä viisumeja myönnetään nykyään yhä enemmän.

Napapiirillä venäläisturistit käyvät tapaamassa Joulupukkia vaikka heidän lahjansa tuo perinteisesti Pakkasukko. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Jo viime vuonna venäläisten Pohjois-Suomeen suuntautunut matkailu väheni rutkasti aiemmasta. Nyt sekä uudenvuoden ajalle myönnetyt viisumit että koko vuoden luvut ovat lähes puolittuneet vuodesta 2014, kertoo konsuli Pirkko Mäkikokkila Murmanskin Suomen konsulaatin toimipisteestä.

Mäkikokkilan mukaan tänä vuonna viisumeita on kaikkiaan myönnetty noin 23 835 kappaletta. Viime vuonna viisumimäärä oli 43 479 ja vuonna 2013 viisumeita myönnettiin 64 700.

– Runsaan vuoden ajan on myönnetty kahden vuoden viisumeita turisteille, sekin vähentää hakijoitten määrää. Alueella on paljon sotilastutkikohtia, eivätkä sotilat ja poliisit saa tällä hetkellä matkustaa, Pirkko Mäkikokkila kertoo.

Ruplan kurssi ei ole edelleenkään vahvistunut viimevuotisesta romahduksesta, ja ainakaan juuri nyt ei ole näkyvissä varmaa vahvistumista.

– Se riippuu paljon öljyn hinnasta. Käsittääkseni ruplan kurssi ja öljyn hinta ovat yhteydessä toisiinsa, Mäkikokkila sanoo.