Peer Günt -yhtyeen perustaja Motörheadista: "Eivät raahanneet Särkänniemeä lavalle"

Peer Günt -yhtyeen perustaja Timo Nikki suree Lemmy Kilmisterin poismenoa. Hän on seurannut Motörheadia bändin ensimmäisestä Suomen-keikasta lähtien, vuodesta 1979.

musiikki
Lemmy Kilmister Münchenissä 20. marraskuuta 2015
Lemmy Kilmister Münchenissä 20. marraskuuta 2015Andreas Gebert / EPA

– Aina mä olen digannut Motörheadista, mutta en muista, kuinka monta keikkaa olen nähnyt. Aika helvetin monta, Peer Günt -yhtyeen perustaja, laulaja-kitaristi Timo Nikki sanoo.

Hän kertoo yllättyneensä monien muiden tavoin aamun suru-uutisesta. Vajaa kuukausi sitten Nikki oli Motörheadin keikalla Hartwall-areenalla.

– Ihan okei hoitivat homman silloin. Surullista. Oli taas helvetin hienoa nähdä bändi, joka keskittyy pelkästään rock 'n' rolliin. Eivät raahanneet Särkänniemeä sinne lavalle.

Oheisella videolla humoristisella tuulella oleva Lemmy vastaa suomalaistoimittajan kysymyksiin vuonna 1988. Aihe siirtyy hetkeksi Peer Günt -yhtyeeseen, joka eli kultakauttaan. Bändi oli Lemmyn mielestä okei, mutta nimestä hän ei pitänyt. Epäselväksi jää, miksi.

Timo Nikki näki Motörheadin ensimmäisen keikan Suomessa Punkaharjulla 1979. Juhlatuulella olivat niin yleisö kuin bändin jäsenet.

– Muistan, että kamat rupesivat kaatuilemaan, ja äijät kiukuttelivat. He poistuivat lavalta ja tulivat takaisin kiukuttelemaan. Loppujen lopuksi koko lava oli ihan paskana.

Ajan turvajärjestelyt eivät menisi nykyseulasta läpi.

– Siellä oli pari urheiluseuran jätkää järjestysmiehen nauhat hihoissa – eiväthän he pystyneet estämään. Jengi meni lavan taakse bändin sekaan ihmettelemään Amerikan miehiä.

Lemmy kimpaantui tilanteesta ja pyysi väkeä – ei niin ystävällisesti – painumaan hiiteen. Silloin Peer Güntin silloinen rumpali Teijo "Twist Twist" Erkinharju oli ottanut ohjat käsiinsä.

– Muistaakseni hän sanoi Lemmylle: "Don't be so fucking harsh. I just wanna buy your bullet belt." (Älä ole noin tyly. Haluan vain ostaa luotivyösi.)

Lemmyn poismenoa Nikki kehottaa kunnioittamaan luukuttamalla Motörheadia. Hän uumoilee legendaarisen bändin biisien soivan vielä hamassa tulevaisuudessa. Musiikki ei kuole.

– Motörhead on ilmiö. Välillä se oli vitun huono, välillä okei, välillä loistava. Just niin kuin rokkibändin pitää ollakin: aina on vaaramomentti läsnä.

Lemmy Kilmister arvioi Ylen haastattelussa vuonna 1988 yhtyeen suosion Suomessa johtuvan lähinnä bändin juomatavoista.