Kylpytynnyriä ei haluta omaksi – sadat käärivät lisätienestejä paljuja vuokraamalla

Kylpytynnyreitä vuokraavien yrittäjien määrä valtakunnallisella nettisivustolla on muutamassa vuodessa lähes kaksinkertaistunut. Paljuja vuokraavia yrityksiä on jo satoja. Vuodenvaihde ja juhannus ovat vuokrapaljujen kuuminta sesonkia.

talous
Peräkärryn päälle rakannettu kylpytynnyri.
Mika Moksu / Yle

Hollolalainen Sorri-Vepsän perhe on vuokrannut kylpytynnyrin pari kertaa. Alun perin idean sai perheen teini-ikäinen tytär omien syntymäpäiväjuhliensa ohjelmanumeroksi. Lopulta perheen äitiäkään ei ollut vaikea ylipuhua mukaan.

– Lapsuudenkoti oli järven rannalla, mutta nyt asumme kuivalla maalla, ja kylpytynnyri ehkä hieman helpottaa järven kaipuuta. Ja se on mukava tapa rentoutua ystävien kanssa, Riikka Sorri-Vepsä pohtii.

Sopiva palju löytyi perheelle nopean nettiselailun jälkeen.

– Tarjontaa on todella paljon. Koko oli tärkeä kriteeri sekä tietenkin vuokrauksen hinta.

Vuokrattavat kylpytynnyrit eli paljut kulkevat peräkärryllä. Yksi monista paljuvuokraajista on orimattilalainen yrittäjä Jukka Nikkula. Hän vuokraa kylpytynnyreitä eri puolille maata. Pisimmillään niitä on noudettu Turusta ja Lappeenrannasta.

Uudenvuoden juhlintaan paljuja matkasi tänäkin vuonna eri puolille maata.

Tyypillisimmillään vuokraaja on miesporukka.

Jukka Nikkula

– Tyypillisimmillään vuokraaja on miesporukka, joka hakee paljun viikonlopun juhliin, Nikkula sanoo.

Nopea "pohojalaanen" haistoi bisneksen

Nikkula vuokraa kylpytynnyreitä valtakunnallisen verkkosivuston kautta. Sivustosta vastaa Lapualla toimiva yritys, joka myy paljut vuokrayrittäjille, ja tarjoaa nettisivuston markkinointikanavaksi maksua vastaan.

Sivuston kautta kylpytynnyreitä vuokraa liki pari sataa yrittäjää eri puolilla maata. Vastaavaa valtakunnallista verkostoa ei muilla vuokraajilla ole. Parissa vuodessa yrittäjien määrä on liki kaksinkertaistunut, ja pohjalaisfirman liikevaihto on noin 400 000 euroa. Työntekijöitä on kaksi.

Moni ei tahdo hankkia omaa paljua, koska pelkää sen jäävän käyttämättömäksi.

Teemu Tamppari

– Moni ei tahdo hankkia omaa paljua, koska pelkää sen jäävän käyttämättömäksi. Moni paljun ostanut saattaa käyttää sitä muutaman kuukauden ahkerasti, sitten into hiipuu, kertoo Palju Paroni -sivustoa pyörittävä Teemu Tamppari.

– Nyt koetamme saada pään auki Ruotsissa ja sinnekin on tekeillä oma paljuvuokraussivusto. Köyhän on pakko yrittää, ja koettaa olla muita edellä, Tamppari virnistää.

Juhlakausi näkyy kysynnässä

Palju Paronin nettisivuilla markkinoivien yrittäjien lisäksi yksittäisiä kylpytynnyreiden vuokraajia on maassa varovastikin arvioiden kymmeniä. Niitä on putkahdellut lisää kuin sieniä sateella, ja vuokrapaljuja voi saada esimerkiksi huoltoasemilta.

Eivät nämä viikkoa pidempää pihassa joudu tyhjän panttina seisomaan.

Juha Nikkula

Tarjonnan on synnyttänyt kysyntä. Yhä useampi tahtoo saunailtoihin ja muihin juhliin perinteisestä illanistujaisista poikkeavaa ohjelmaa. Juhannus ja vuodenvaihde ovat kuumimmat sesongit.

– Uudeksi vuodeksi on ollut liki kolmekymmentä kysyjää jonossa. Vapaata on vasta loppiaisen jälkeen. Eivät nämä viikkoa pidempää pihassa joudu tyhjän panttina seisomaan, kertoo orimattilalainen yrittäjä Nikkula.