1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jäistä bongaamallasi joutsenella tuskin on hätää – selvitä linnun kunto helpolla konstilla

Jäihin jumiin jääneistä joutsenista huolestuneet ihmiset soittavat eri puolilta Suomea Heinolan lintutarhalle. Lintutarhan hoitajan mukaan joutsen saattaa näyttää elottomalta, koska se lepää säästääkseen energiaa kylmässä.

luonto
Kyhmyjoutsen.
Juha Hintsala / Yle

Pakkasten tultua Etelä-Suomeen Heinolan lintutarhan puhelimet ovat soineet tauotta. Lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo vastanneensa kymmeniin puheluihin, joissa soittaja kertoo huolensa järven jäihin jäätyneestä joutsenesta.

Vuori on hyvillään siitä, että ihmiset huolehtivat luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnista, mutta sanoo, että harva joutsen tarvitsee ihmisen apua.

– 99-prosenttisesti joutsenet eivät ole kiipelissä. Ulkoilijat näkevät, kun ne makaavat jäällä pää siiven alla, ja pelkäävät niiden jäätyvän. Mutta siitä ei ole kyse.

99-prosenttisesti joutsenet eivät ole kiipelissä.

Olli Vuori

Vuori kertoo, että joutsen pysyy pakkasilla mahdollisimman liikkumattomana säästääkseen energiaa.

– Ne huilaavat eikä niillä ole hätää.

Lintutarhan hoitajalla on yksinkertainen vinkki, jolla joutsenten voinnista huolestuneet voivat tarkistaa linnun kunnon. Jos joutsen on kunnossa, se reagoi meteliin.

– Rannalla voi vaikka taputtaa käsiä, puukalikoita tai kävelysauvoja yhteen. Todennäköisesti joutsen nostaa päänsä ja vilkaisee metelinlähdettä, kunnes taas painaa päänsä takaisin siiven alle. Näin ihminen varmistuu siitä, että lintu on elossa eikä menehtynyt.

Siipensä loukanneelle voi käydä köpelösti

Lahdessa pelastuslaitos kävi tiistaina varmistamassa Vesijärvellä majailleen joutsenperheen kunnon. Jäähän jumiin jääneistä joutsenista oli soitettu hätäkeskukseen. Joutsenten kohtalo herätti huolta myös sosiaalisessa mediassa.

Joutsenia jäällä.
Sanna Laakkonen kuvasi joutsenperheen Lahden Vesijärvellä 29.12. Hän ja monet muut ulkoilijat huolestuivat, koska arvioivat lintujen jäätyneen kiinni. Sanna Laakkonen

Myös Turussa pelastuslaitos on saanut lukuisia ilmoituksia jäätyneistä joutsenista.

Vuori haluaakin muistuttaa, että joutsen ei ole kylmänarka lintu.

– Ainoa, milloin joutsen voi jäätyä, on jos sillä on siipirikko. Jos lintu ui kylmässä vedessä siiven roikkuessa vedessä ja käy nukkumaan, muttei saa loukkaantunutta siipeä nostettua selkään normaalisti, silloin siipi voi jäätyä yöllä pakkasella.

Vuori kertoo, että jopa tällaisissa tapauksissa joutsen pitää usein huolta itsestään.

– Se hakkaa siipiään niin, että sulat saattavat jopa jäädä kiinni jäähän. Muuten joutsen ei jäädy, koska höyhenpallo eristää lämmön. Joutsenhan vetää jalatkin höyhenten sisään.

Ei kylmyys vaan lumi

Lintutarhan hoitaja ei muista 20-vuotisen uransa ajalta yhtäkään kertaa, jolloin hän olisi ollut pelastamassa joutsenta jäistä. Muita lintuja kuten kuikkia on kyllä pelastettu.

Osa joutsenista on jo lähtenyt muuttomatkoilleen talvimyräköiden vauhdittamina. Joutsenille kylmyyttä suurempi ongelma on usein lumi: jos hanki peittää pellot, ruoansaanti vaikeutuu.

– Silloin joutsenet lähtevät.

Lue seuraavaksi