Isisin asiakirjat paljastavat seksuaalisen väkivallan säännöt: Isä ja poika eivät saa raiskata samaa naista

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Isisiä naisten ja tyttöjen järjestelmällisistä sieppauksista ja raiskauksista. Islamilaiset uskonoppineet ovat todenneet, että Isisin toiminnalla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Ulkomaat
Jesidien pakolaisleiri Pohjois-Irakissa.
Jesidien pakolaisleiri Pohjois-Irakissa elokuussa 2014.EPA

Ääri-islamilaisen Isisin teologit ovat julkistaneet erittäin yksityiskohtaisen määräyksen siitä, miten seksiorjiksi otettuja naisia tulee kohdella ja millä ehdoilla heitä saa raiskata.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut nähtäväkseen joitakin Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Syyriasta sieppaamia asiakirjoja. Yhdysvallat sai valtavasti Isisin asiakirjoja haltuunsa viime toukokuun ratsiassa, jonka tähtäimessä oli eräs äärijärjestön johtohenkilöistä.

Orjuutettujen naisten kohtelua käsittelevä uskonnollinen lausuma eli fatwa pyrkii ilmeisesti suojaamaan heitä liialliseksi katsotulta väkivallalta.

Viime tammikuulle päivätty fatwa on Reutersin mukaan ensimmäinen, jossa määrätään tarkemmin siitä, miten taistelijoiden tulee kohdella naisvankejaan.

Taustalla ilmeisesti epäilyt liiallisesta väkivallasta

Fatwassa määrätään esimerkiksi, että isä ja poika eivät saa harrastaa seksiä saman naisen kanssa, eikä sisarusten omistaja saa raiskata molempia vaan vain toisen.

Taistelijoita kehotetaan osoittamaan orjuutetuille naisille myötätuntoa ja kielletään myymästä naisia henkilöille, joiden tiedetään kohtelevan heitä kaltoin.

Fatwa alkaa kysymyksellä, jossa sanotaan "joidenkin veljien" rikkoneen uskonnollista lakia, mitä tulee naisorjien kohteluun.

Erityisesti jesidejä on orjuutettu

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Isisiä naisten ja nuorimmillaan 12-vuotiaiden tyttöjen järjestelmällisistä sieppauksista ja raiskauksista. Erityisesti Pohjois-Irakin jesidivähemmistöön kuuluvia naisia on siepattu ja lahjoitettu taistelijoille tai myyty seksiorjiksi.

Isis ei ole peitellyt käytäntöjään. Reutersin näkemistä asiakirjoista käy ilmi, että järjestö on perustanut erillisen hallinnollisen osaston, joka vastaa orjista.

Islam saarnaa orjien vapauttamisen, ei orjuuden puolesta.

Professori Abdel Fattah Alawari

Professori Abdel Fattah Alawari, joka toimii islamilaisen teologian dekaanina egyptiläisessä Al-Azharin yliopistossa, sanoi Isisin lukevan tahallaan väärin vuosisatojen ikäisiä kirjoituksia, joiden tavoitteena on ollut orjuuden lopettaminen.

– Islam saarnaa orjien vapauttamisen, ei orjuuden puolesta. Orjuus oli vallitseva käytäntö, kun islam syntyi, Alawari sanoi Reutersille.

– Juutalaiset, kristityt, kreikkalaiset, roomalaiset ja persialaiset sivilisaatiot kaikki pitivät orjia ja ottivat vihollistensa naisia seksiorjikseen. Islam piti tätä käytäntöä kammottavana ja halusi hävittää sen vähitellen.

Viime vuoden syyskuussa yli 120 islamilaista oppinutta lähetti Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille avoimen kirjeen, jossa todettiin, että islam kieltää orjuuden palauttamisen.

Lähteet: Reuters