Merkittömätkin joulukortit löysivät perille: ”Jouluruuhkassa ei huomata kaikkea”

Kaksi Porista Ruskolle matkannutta joulukorttia löysi tiensä perille ilman asianmukaisia postimerkkejä. Periaatteessa vastaanottajan olisi pitänyt maksaa korteista lunastusmaksu, mutta ruuhkan keskellä lajittelijat eivät ehtineet huomioida kaikkea. Tai sitten Postilla riitti joulumieltä.

Kotimaa
joulukortteja, yhdessä lunastusmerkintä
Joona Haarala / Yle

Postista kerrottiin ennen joulua, että merkittömiä kortteja ja kirjeitä ei kuljeteta kotiin asti. Postistakaan niitä ei voi noutaa ilmaiseksi, vaan vastaanottaja joutuu maksamaan puuttuvan merkin lisäksi kahden euron lunastusmaksun.

Jouluruuhkassa käytäntö ei kuitenkaan täysin toteutunut.

Ylen toimittaja sai jouluna kotiin asti kuljetettuna kaksi puutteellisilla merkeillä varustettua joulukorttia. Toisessa korteista oli käytetty vanhaa kahden markan merkkiä, toisessa ei ollut merkkiä ollenkaan.

– Vastaanottajalla on nyt käynyt hyvä tuuri tai sitten on ollut lajittelijalla joulumieltä matkassa, kertoo jakelupäällikkö Timo Honkasalo Porista.

Kausiapulaisten silmät harjaantumattomia

Postin läpi kulkee joulun alla valtava määrä kortteja ja ruuhkalla onkin todennäköisesti vaikutuksensa yksityiskohtien tarkkailuun.

– Kun postia käsitellään satakertainen määrä normaaliin verrattuna, on apuna iso joukko kausiapulaisia. Heidän silmänsä eivät ole täysin harjaantuneita ja joku merkitön lähetys voi kulkea läpi käsien, Timo Honkasalo toteaa.

Honkasalon mukaan normaalisti Porissa poimitaan epäselvillä merkinnöillä varustetut lähetykset sivuun hyvinkin tarkkaavaisesti.

– Jos päivittäin kulkee muutama tuhat lähetystä, jää niistä haaviin muutama yksittäinen epäselvä lähetys. Aika hyvin ovat lähettäjät yleensä merkeistä huolehtineet.