Finlandia-voittajan mielestä Suomessa vallitsee huono keskusteluilmapiiri – "Puhutaan ohi niin että suhisee"

Kirjailija Laura Lindstedt ei säästele sanojaan puhuessaan suomalaisesta keskusteluilmapiiristä. Hän näkee, että argumenttien taso on usein heikko.

kulttuuri
Kirjailija Laura Lindstedt.
Laura Tolonen / Yle

Kajaanista kotoisin oleva Laura Lindstedt voitti marraskuun lopulla Finlandia-palkinnon romaanillaan Oneiron. Kiitospuheessaan Lindstedt arvosteli Suomen hallitusta kovin sanankääntein. Hän muun muassa totesi, että "Me elämme yhteiskunnassa, jossa tyhjä tsemppihenki on ottanut sivistyksen paikan, jossa solvaaminen ja väkivallalla uhkailu ovat normaalia kommunikaatiota".

Suomessa vallitseva keskusteluilmapiiri onkin Lindstedtin mielestä huono. Hän toteaa, että äärioikeistolainen trollikampanja tuntuu olevan päällä koko ajan.

– Argumentit ovat usein aika heikkoja. Jos vaikka puhutaan näistä niin sanotuista maahanmuuttokriitikoista, tuntuu että he vain hakevat sillä niin sanotulla keskustelulla bensaa liekkeihin ja oikeuttavat sillä sitä omaa rasistista vihaansa. Se on pelottavaa, siihen ei mikään järkipuhe ikään kuin pysty menemään väliin.

– Vaikka kuinka monta kertaa jokin taho oikaisee vääriä tulkintoja ja vääriä tietoja, niin samat valheet tulevat uudestaan uudessa yhteydessä pintaan. Se on pelkästään rasismin ylläpitoon tarkoitettua propagandapuhetta, ja se on minusta hyvin huolestuttavaa, siihen ei tunnu auttavan tällä hetkellä yhtään mikään.

Ei valheita, ei ennakkoluuloja

Lindstedt toivoo, että ilmapiiri olisi jollakin tavalla älyllisesti korkeampitasoinen. Että ihmiset voisivat puhua argumenttien pohjalta valheiden, heittojen ja omien ennakkoluulojen sijasta.

Pidän tietynlaisesta pimeydestä, mitä vaikkapa tuolla Sotkamon mökillä on, siellä on vähemmän meteliä ympärillä.

Laura Lindstedt

– Kuunneltaisiin oikeasti mitä toinen sanoo. Tuntuu, että peruslähtökohta on se, että puhutaan ohi niin että suhisee. Rakennetaan toisen näkökulmista olkinukkeja ja hyökätään niitä vastaan eikä käydä käsiksi siihen, mitä toinen oikeasti sanoi. Parempaa keskustelua, parempaa ajattelua, niitä minä toivon.

Pääseminen Lindstedtin toivomaan ilmapiiriin ei tapahdu ihmeiden kautta. Kirjailija uskoo koulutukseen ja hän näkee, että opetuksen laatuun ja määrään tulisi panostaa entistä enemmän.

– Koulutuksesta voi löytyä parhaimmillaan se, että ihmiset tulevat tietoisemmiksi asioista. Nostin kiitospuheessani esille sen, että hallitus leikkaa koulutukselta määrärahoja aika radikaalisti. Tämä on minusta väärä suunta.

Kuin kotiin tulisi

Sotkamossa mökillä joululomaansa viettänyt Laura Lindstedt vierailee vähintään pari kertaa vuodessa synnyinkaupungissaan Kajaanissa. Hän näkee, että kaupungin koolla ei ole merkitystä sen suhteen, miten ihminen suhtautuu asioihin.

– Minulla ei tietenkään ole verrokkia, kun olen kotoisin vain Kajaanista. Mutta sieltäkin löysin oman ystäväpiirini, ja olisin toiminut samalla tavalla vaikka olisin asunut Helsingissä. Esimerkiksi teini-ikäisenä olin aktiivinen Amnestyssä ja Animaliassa.

Se on pelottavaa, siihen ei mikään järkipuhe ikään kuin pysty menemään väliin.

Laura Lindstedt

– Porukassa pohdimme yhteiskunnallisia asioita ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä nuoresta lähtien. Jokaisessa pienessäkin paikassa ihmiset muodostavat omia yhteisöjään, joissa tuntee olevansa kotona, kirjailija jatkaa.

Nykyisin Helsingissä asuva Lindstedt kaipaa Kajaanista eniten rauhaa ja luonnonläheisyyttä.

– Täällä on aivan oma rauhan ja luonnonläheisyyden tunnelma. Vaikka asun Helsingissä alueella, missä on merta ja metsää ympärillä, niin siellä se on toisenlaista. Pidän tietynlaisesta pimeydestä, mitä vaikkapa tuolla Sotkamon mökillä on, siellä on vähemmän meteliä ympärillä. Ja sitten kaipaan tietenkin sukua ja perhettä. Kyllä se tuntuu aina kuin kotiin tulisi kun tänne tulee.