1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisiä tosiostajia ikävöidään kauppakeskuksessa

Aasialaiset ovat korvanneet venäläiset Rovaniemen hotelleissa ja Joulupukin Pajakylässä. Kauppakeskuksessa sen sijaan kaivataan venäläisiä ostosmatkaajia, jotka pakkasivat takakontin täyteen vaatekaupan ja urheilukaupan kasseja.

Venäjä
Venäläisturisti Vladimir Kolesnikov Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä joulukuussa 2015.
Antti Mikkola / YLE

Jättilumiukon edessä puolisoaan kuvaava Vladimir Kolesnikov on harvinaisuus ja kohtuullisen etsinnän tulos: venäläisturisti Napapiirillä. Heikosta ruplan kurssista kärsivien venäläisten määrän pudotusta todistavat yrittäjät niin Pajakylässä kuin kauppakeskuksissa, arviot pudotuksen suuruudesta vaihtelevat 30 prosentista 90 prosenttiin.

– Tänne pääsyhän on joka lapsen unelma, tämä on niin kuuluisa paikka, iloitsee Nizni Novgorodista lähtenyt Kolesnikov ja puhunee omasta lapsuudenhaaveestaan, koska ainakaan lähimailla ei lasta näy.

Kolesnikov ja Elena Lebedeva ovat jo käyneet Vuokatissa hiihtämässä ja jatkavat matkaansa Helsinkiin HIM-yhtyeen konserttiin. Ensi kesänä pariskunta aikoo pyöräillä Saimaan ympäri.

Venäläisryhmät katosivat, omatoimimatkailijat jäivät jäljelle

Suomen tosiystävät ovat jäljellä, mutta suuret venäläisryhmät ovat poissa. Rovaniemen keskustan Santa Claus Hotelissa menetystä ei surra, koska aasialaiset ovat tulleet tilalle.

– Viimeiset kymmenen vuotta venäläiset matkanjärjestäjät ovat varanneet hotellin ihan täyteen uutena vuotena, eikä kellään muulla ole oikeastaan ollut mahdollisuuttakaan tulla. Nyt kun venäläisten osuus on pudonnut kolmanneksella, niin meillä on myös aasialaisia, brittejä ja italialaisia, kertoo hotellin myyntipäällikkö Kirsi Karhu.

Joulupukin Pajakylässä Napapiirillä yrittäjänä toimiva Aija Aarrevaara sanoo, että viime aikoina tavatut venäläiset voi laskea yhden käden sormilla.

– Tai no sanotaan kahden.

Aarrevaara on myynyt turisteille todistuksia Napapiirin ylityksestä. Venäläiset matkanjärjestäjät varasivat niitä asiakkailleen parikintuhatta vuodessa, tänä vuonna ei yhtään. Aarrevaara sanoo, että bisneksen kannalta venäläisten vaihtuminen aasialaisiin ei ole pahasta.

- Kiinalaisille ja japanilaisille paikallisuus on hyvin tärkeää ja ne paikalliset tuotteet ovat usein hintavampia.

Venäläiset palaavat, jos öljyn hinta nousee

Kauppakeskus Rinteenkulman kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne sen sijaan kaipaa venäläisiä, joilla oli tapana ajella uuden vuoden tienoilla omalla autolla Rovaniemelle.

– Tärkeintä oli ostaminen ja turismi oli sivuseikka, sanoo Rinne ja muistelee huippuvuotta 2011, jolloin kauppakeskuksen parkkihallissa oli hyvinkin yli 50 venäläisin rekisterikilvin varustettua autoa. Nyt niitä on Rinteen arvion mukaan korkeintaan kaksi.

Kauppakeskuksessa astelee kyllä aasialaisia pipot syvällä päässä, mutta ostaminen on hillitympää. Lentokoneeseen ei kovin montaa ostoskassia voi ottaa. Muumi-tuotteita ja Geisha-suklaata, tietää kauppakeskuspäällikkö japanilaisten ostoksista. Eikä asialle taida näillä ruplan kursseilla mitään voida.

- Venäläisten paluu on isommista asioista kiinni, niin kuin öljyn hinnasta, Rinne tuumaa.

Lue seuraavaksi