Venäläisten uudenvuoden matkailusta odotetaan edellisvuottakin heikompaa – Pietaristakaan ei lisäjunia

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan ennusteen mukaan venäläisasiakkaiden määrä Suomessa jää edellisvuodesta uudenvuoden sesonkina. Toimitusjohtajan mukaan syynä on ruplan heikkous. Myös VR arvioi, että Venäjältä Suomeen matkustetaan vähemmän kuin vuotta aiemmin.

talous
Venäläinen matkailija raja-aseman tarkastusluukulla.
Yle

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ruplan heikko kurssi vähentää yhä venäläisten uudenvuoden matkailua Suomeen.

Yle kertoi tänään, että venäläisten uudenvuoden matkailu Lappiin on nyt hyvin vaisua. Toimitusjohtaja Lapin mukaan sama tilanne on koko Suomessa.

– Niin pitkään kuin ruplan kurssi on niin heikko kuin tällä hetkellä, se johtaa siihen, että venäläisten matkailu vähenee.

Edellinenkään vuodenvaihde ei ollut hyvä verrattuna normaalitilanteeseen eli sitä edeltäviin vuosiin

Timo Lappi

MaRa teki joulukuun alkupuolella kyselyn, jossa tiedusteltiin, miten jäsenyritykset arvioivat venäläisten uudenvuoden sesonkia verrattuna viime vuoteen. Yli puolet jäsenyrityksistä arvioi matkailun vähenevän, yli kolmannes pysyvän ennallaan ja kuusi prosenttia kasvavan.

– Edellinenkään vuodenvaihde ei ollut hyvä verrattuna normaalitilanteeseen eli sitä edeltäviin vuosiin, joten väheneminen on tämän kyselyn mukaan aika rajua.

"Kun rupla vahvistuu, venäläiset palaavat"

Lapin mukaan koko kuluva vuosi on venäläisten hotelliyöpymisissä noin 40 prosenttia heikompi kuin vuosi 2014 ja suurin syy tähän on juuri ruplan heikkous.

– Kun rupla aikanaan vahvistuu, niin venäläiset palaavat Suomeen, ja uskon, että saadaan kaksinumeroisia kasvulukuja.

Lappi sanoo, että myös Ukrainan kriisi ja matkustusrajoitukset vaikuttavat tilanteeseen, mutta niiden vaikutus ei ole yhtä suuri.

VR: Pietarista ei erillisiä tilausjunia

Henna Norberg VR:n viestinnästä kertoo, että joulun ja uudenvuoden sesongin aikaan Venäjältä Suomeen matkustaa Allegro-junissa vähemmän matkustajia kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan Helsingistä Pietariin suuntautuvissa matkoissa arvioidaan olevan kasvua.

Tällä kertaa Venäjältä ei myöskään tule Suomeen erillisiä tilausjunia toisin kuin vuosi sitten vaan Pietarin ja Helsingin välillä kulkee normaali Allegro-liikenne.