Valtakunnallinen MegaMetso kokoaa 600 nuorta metsästäjää Nurmekseen

Metsästäjäliiton ensimmäinen nuorille metsästäjille tarkoitettu valtakunnallinen MegaMetso-suurleiri järjestetään Nurmeksen Sotinpurolla kesällä 2016. Leirille odotetaan noin 600 osanottajaa. Neljän vuoden välein pidettävä jättileiri tulee oleman näkyvin osa suomalaisten metsästäjien etujärjestön nuorisotoiminnan laajaa kehittämishanketta.

Kotimaa
Metsästysleirille osallistuva tyttö koiran kanssa.
Tyttöjen ensimmäinen Koppelo-metsästysleiri järjestettiin kesällä 2015 Ilomantsissa. Riikka Heikkilä / Yle

Metsästäjäliitto houkuttelee nuoria erästyksen ja järjestötoiminnan pariin kolmivuotisella suurhankkeella. Näin laajaa tempausta ei ole nähty metsästysharrastuksen piirissä aiemmin Suomessa.

Esimerkiksi kaikkiin Metsästäjäliiton piireihin perustetaan nuorisotoimikunta vastaamaan alueellisesta toiminnasta. Toimikunnat järjestävät muun muassa kerho- ja leiritoimintaa ja vastaavat kouluvierailuista.

Näkyvin osa kampanjaa tulevat olemaan neljän vuoden välein pidettävät valtakunnalliset MegaMetso-suurleirit, joista ensimmäinen järjestetään Nurmeksen Sotinpurolla ensi kesänä.

Sotinpuron kankailla tapahtuu

Metsästäjäliiton koulutussuunnittelija Jussi Partanen kertoo, että tapahtumaan odotetaan liiton 16 piiristä useita satoja 14–17-vuotiaita osanottajia huoltojoukkoineen.

Siellä on myös metsästysammunta tärkeänä muotona.

Jussi Partanen

– Puhutaan noin 600 ihmisestä samalla kankaalla. Sinne on tarkoitus rakentaa metsästykseen liittyvää koulutusta näille nuorille. Ja tietenkin kun Metsästäjäliitosta on kysymys, niin siellä on myös metsästysammunta tärkeänä muotona.

Partasen mukaan Sotinpurolle rakennetaan Suomen olosuhteissa ainutlaatuinen ampumarata, jonka kaikki leirille osallistujat käyvät läpi ampumassa.

– Voidaan puhua riistapolusta. Se on rastimuotoinen rata, jossa ammutaan erilaisia metsästyksessä eteen tulevia tilanteita. Pyritään rakentamaan mahdollisimman realistinen rata maastoon, mikä on tietenkin hienosti mahdollista Sotinpurolla, koska kyse on puolustusvoimien ampuma-alueesta, Jussi Partanen kertoo.

"Nuorissa on tulevaisuus"

Metsästyksessä, kuten kaikissa muissakin harrastusmuodoissa, katseet kääntyvät nuoriin.

Ukkoontumisesta on puhuttu jo vuosia.

Jussi Partanen

– Nuorissa on tulevaisuus. Me on nyt saatu isot pyörät pyörähtämään. Ukkoontumisesta on puhuttu jo vuosia. Asialle pitää tehdä jotakin. Maailma muuttuu. Meidän metsästäjien ja metsästyksen on muututtava mukana. Muuten me jäädään jalkoihin, koulutussuunnittelija Jussi Partanen sanoo.

Vuosina 2016–2018 toteutettava Metsästäjäliiton nuorisotoiminnan kehittämishanke on saanut EU-rahoitusta 147 000 euroa. Rahoituksesta vastaavat Vaara-Karjala Leader ry ja Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry.