Halpa öljy tulee kalliiksi Saudi-Arabialle

Saudi-Arabia ei pysty enää nostamaan raakaöljyn hintaa supistamalla tuotantoaan, sillä sen kilpailijat ottavaisit sen paikan. Halpa öljy hyödyttää Suomea ja muita öljyä kuluttavia maita.

talous
Saudi-Arabian uusi kuningas Salman.
Saudi-Arabian uusi kuningas Salman.Olivier Douliery / EPA

Saudi-Arabia on uuden tilanteen edessä. Se ei pysty enää heiluttamaan raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa omilla päätöksillään entiseen tapaan.

Jos Saudi-Arabia ja sen kumppanit öljyntuottajajärjestö Opecissa vähentävät tuotantoaan, muut ottavat niiden paikan. Näin arvioi energiayhtiö Nesteen asiantuntija Lauri Kärnä.

– Opecin rooli hintoja asettamana kartellina on murentunut nykyisten matalien hintojen aikana, Kärnä sanoo.

Saudi-Arabia joutuukin nyt sopeutumaan raakaöljyn matalaan hintaan. Maanantaina se ilmoitti kiristävänsä valtion menoja, jotka olivat tänä vuonna 89 miljardia euroa tuloja pienemmät. Valtion tuloista noin 90 prosenttia on peräisin raakaöljyn tuotannosta.

– Saudi-Arabia näkee, että öljyn hinta pysyy nykyisellä tasolla ainakin lähikuukaudet tai tulevan vuoden, Kärnä arvioi.

Pohjois-Amerikan liuskeöljy muutti kaiken

Öljymarkkinan mullisti Pohjois-Amerikan liuskeöljytuotanto. Pohjoisamerikkalaista öljyä tuli markkinoille lisää, mutta Saudi-Arabia ja muut perinteiset öljyntuottajat pitivät vanhan pumppaustahtinsa.

Öljyn hinta laski voimakkaasti vuoden 2014 puolivälissä. Kun Brent-raakaöljybarrelista maksettiin vuoden 2014 alussa 110 dollaria, nyt sen hinta on alle 40 dollaria.

Saudi-Arabian on arvioitu toivoneen, että halpeneva öljy ajaisi uudet kilpailijat markkinoilta. Liuskeöljytuotanto on huomattavasti kalliimpaa kuin perinteinen öljyn pumppaus Persianlahden maissa.

Pohjoisamerikkalaiset ovat kuitenkin pitäneet pintansa paremmin kuin asiantuntijat arvioivat, sillä tekninen kehitys on ollut ripeää. Nyt Saudi-Arabian on pakko jatkaa öljyn tuotantoa entisellä tahdilla, jotta sen markkinaosuus säilyisi.

– Kaikkien tuottajien intressissä olisi saada hinta ylöspäin, mutta ei ole halua tehdä yhteistyötä, Lauri Kärnä arvioi.

Tilanne ei ole muuttumassa lähiaikoina. Iran on kertonut kaksinkertaistavansa öljynviennin, mikäli sitä vastaan suunnatut pakotteet poistetaan ensi vuoden alussa suunnitelmien mukaisesti.

Suomalaisilla on varaa muuhunkin

Toisaalta öljyä kuluttaville maille kuten Suomelle öljyn matala hinta on ollut eduksi, kertoo Suomen pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Tuontienergian hinta on laskenut, jolloin teollisuudella ja kuluttajilla on enemmän rahaa muuhun.

– Nettomääräisesti vaikutus on positiivinen. Suomen kohdalla positiivista vaikutusta vähentää laskeva Venäjän vienti, Iikka Korhonen sanoo.

Uusiutuvat energiamuodot tulevaisuutta

Öljyn kulutus on kasvanut matalan hinnan takia. Etenkin liikenne kuluttaa Nesteen Lauri Kärnän mukaan enemmän polttoainetta kuin ennen.

Pitkällä aikavälillä suunta on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan kohti uusiutuvia energiamuotoja. Niihin tehtiin paljon investointeja muutama vuosi sitten, kun öljyn hinta oli vielä korkealla.

– Investointien vaikutuksia nähdään nyt ja tulevaisuudessa. Riippuvuus öljystä ja maakaasusta on jo nyt vähäisempi, Iikka Korhonen sanoo.

Esimerkiksi aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet viidennekseen vuodesta 2008. Öljyn markkinarako on lähinnä liikenteen polttoaineissa.

– Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen on pyrkimys vähentää tuotannon ja kulutuksen energiankäyttöä ja siirtyä uusiutuviin energianlähteisiin. Se on vallitseva trendi.