Lappeenrannan Catz aloittaa Latvia-Estonia-liigassa – "tempo on kova"

Naisten Korisliigaa hallinnut Lappeenrannan Catz pelaa tammikuussa ensimmäiset ottelunsa Latvia-Estonia-liigassa. Vastaan asettuu ainakin yksi raudanluja vastustaja. Pelitempoa on pystyttävä nostamaan.

urheilu
Mika Haakana
Lauri Silvander/Yle

Lappeenrannan Catz avaa kansainvälisen kautensa 10. tammikuuta Latvia-Estonia-liigassa. Naisten Korisliigaa dominoinut Catz kohtaa talven aikana virolaisia ja latvialaisia huippujoukkueita.

Avausottelunsa Catz pelaa kotonaan Vega 1/Liepãjaa vastaan. Päävalmentaja Mika Haakanan mukaan avausvastustaja lukeutuu sarjan kovimpiin. Ensimmäinen vierasottelu on edessä 15. tammikuuta, kun Catz kohtaa virolaisen 1182 Tallinnin.

Suomen naisten maajoukkuevalmentaja Pekka Salminen ennustaa Catzille paikkaa mitalitaistelussa.

Jos pitäisi ruveta ennustajaksi, niin Catz on varmaan mitalipeleissä.

Pekka Salminen

– Kaikenlaista tulee vastaan. Jos pitäisi ruveta ennustajaksi, niin Catz on varmaan mitalipeleissä. Riian joukkue on kuitenkin erittäin kova. Katsotaan miten käy, mutta paikka finaalissa olisi jo hyvä saavutus.

Salmisen mainitsema TTT-Riga on selkeästi sarjan vaikein vastustaja Catzille, ainakin paperilla. Se on kerännyt tämän kauden pelaajaluetteloonsa maailmanluokan koripalloilijoita. Lisäksi joukkue on jo selvittänyt tiensä 16 parhaan joukkoon naisten EuroCupissa.

Catz löi riikalaisjoukkueen aiemmissa harjoitusotteluissa muutama vuosi sitten, mutta nyt vastustaja on vahvistunut entisestään.

Salmisen mukaan Catz lähtee kansainvälisiin otteluihin oikeaan aikaan. Tason nostamiseksi on hänen mukaansa lähdettävä tarpeeksi koviin ympyröihin. Ensimmäinen askel on Latvia-Estonia-liiga. Seuraava voisi olla esimerkiksi EuroCup.

Tempo kiristyy

Tulevat kansainväliset liigaottelut tarkoittavat pelillisesti ainakin tempon kiristymistä. Vauhti on hitaissakin hyökkäyksissä kova, ja vastustajat ovat isokokoisia. Catzin päävalmentajan Mika Haakanan mukaan joukkueen asenne on kunnossa, mutta esimerkiksi puolustuksen sisäpelissä on vielä kehitettävää.

– Vastustajien taitotaso on korkea, ja tempo on kova sekä nopeissa että hitaissa kuvioissa. Lisäksi kentällä on isokokoisia ja taitavia sisäpelaajia. Pelasimme ennen joulua kaksi todella hyvää ottelua. Uskon, että pystymme parantamaan tästä vielä vaihteen tai kaksi. Silloin pystymme ainakin kiusaamaan TTT-Rigaa, päävalmentaja Mika Haakana arvioi.

Maajoukkuevalmentaja Pekka Salmisen mukaan Catzin ottama askel Suomen rajojen ulkopuolelta voi osoittautua tärkeäksi suomalaiselle naiskoripalloilulle.

– Tällaisten tarinoiden avulla ihminen ymmärtää, että suomalainen naiskoripalloilija on hyvä ja pystyy tekemään tästä jopa ammatin. Yksi seura voi vetää muitakin mukaan myönteiseen kierteeseen.