Kokaiini yleistyy yöelämässä – varakkaiden huume on yhä suositumpi

Poliisin mukaan kokaiinin käyttö on lisääntynyt selvästi pääkaupunkiseudulla. Kokonaisuutena huumetilanne on poliisin mukaan pysynyt viime vuosina vakaana.

Kotimaa
Kokaiinia muovipusseissa
Poliisin takavarikoimaa kokaiinia.Poliisi

Poliisin mukaan kokaiini on tullut uutena ilmiönä voimakkaasti pääkaupunkiseudun yöelämään. Myös sen hinta on tullut selvästi alas pienemmän tarjonnan ajoista.

Vuosi sitten kokaiinigramma maksoi huumemarkkinoilla 120 euroa. Nyt sen hinta on 70 euroa.

– Kokaiini on ikään kuin arkipäiväistynyt huumausainemaailmassa. Kun ennen vanhaan kokaiinia oli harvemmin tarjolla, tänä päivänä sitä on tarjolla hyvin runsaasti, sanoo Helsingin huumepoliisin päällikkö ylikomisario Jukka Paasio.

Kokaiini kuluu viihdekäytössä

Kokaiinin viihdekäyttö varsinkin ravintoloiden yöelämässä on poliisin mukaan runsasta. Kaduilla pintansa ovat pitäneet perinteisemmät huumeet. Tämä vahvistetaan Helsingin Kontulassa kynnyksetöntä huumetyötä tekevässä päivätoimintayksikkö Symppiksessä.

– Meidän asiakaskunnassa kokaiinin käyttöä ei ole näkynyt. Heroiinia tosin on pieniä määriä, mutta kokaiinia ei juurikaan täällä näy, sanoo Symppiksen vetäjä, johtava sosiaaliohjaaja Mirka Vainikka.

Kokaiinin salakuljetus ja kauppa ovat järjestäytyneen rikollisuuden hallussa eikä sen levittäminen muutenkaan poikkea muusta huumausainerikollisuudesta, kertoo Paasio.

Myöskään kokaiinijuttujen tutkinta ei poikkea muiden huumerikosten tutkinnasta. Paasion mukaan esimerkiksi ravintolaiskuja tehdään vain poikkeuksellisesti, jos on olemassa vahva epäilys siitä, että ravintolassa levitetään huumausainetta. Näin, vaikka tiedetään, että käyttö on yleistä juuri ravintoloissa.

– Tarvittaessa tehdään kyllä sitäkin tutkimuspuolta, Paasio kuitenkin toteaa.

Kokaiini on varakkaiden ihmisten huume

Kokaiini näyttää jakavan huumeiden käyttäjät eri leireihin. Kokaiinin käyttäjät poikkeavat varallisuudellaan perinteisempien huumeiden käyttäjistä.

– Se asiakaskunta on aika valikoitunut. Heillä on rahaa käytettävänään ja he eivät tee rikoksia rahoittaakseen omaa huumeiden käyttöänsä. Kun taas, jos puhutaan perinteisestä huumerikollisuudesta, amfetamiinista, subutexista ynnä muista, niin ne ovat huumeita, joiden käyttö rahoitetaan pääasiassa muilla rikoksilla, Paasio toteaa.

Sekä poliisi että huumetyöntekijät ovat samaa mieltä siitä, että kokonaisuutena huumetilanne on pysynyt pääkaupunkiseudulla vakaana. Esimerkiksi huumetakavarikkoja on tehty kahtena viime vuonna samaan tahtiin.

Vaikka kokaiini on tullut uutena ilmiönä, katutasolla työllistävät amfetamiini ja subutex sekä muut lääkkeet.

– Niitä käytetään sekä suun kautta että suonensisäisesti. Meidän näkemyksemme mukaan Suomi on kyllä lääkkeiden väärinkäytön maa, sanoo Vainikka.