1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumpuille haetaan kuumeisesti uutta käyttöä – osa vaatekaupoista ottaa vanhoja vaatteita vastaan

Vuodenvaihde tuo ison muutoksen käytettyjen vaatteiden kierrätykseen. Kaatopaikkakieltoa hyödynnetään myös uusien vaatteiden valmistuksessa.

talous
Oulun Laanilan jätteenpolttolaitos
Oulun Laanilan jätteenpolttolaitos.Yle

Käytetyille vaatteille ja kodintekstiileille haetaan uutta käyttöä. Vaatteiden vieminen kaatopaikoille on kiellettyä vuodenvaihteesta alkaen. Uuden asetuksen mukaan vaatteiden materiaali halutaan käyttää eri tavoin hyödyksi.

Vuoden vaihtuminen ei välttämättä tarkoita kuluttajille suuria muutoksia, sillä hyödyntäminen voi tarkoittaa myös vaatteiden polttoa. Vaatteet voi jatkossa laittaa energiajätteiden keräykseen.

Tilanne vaihtelee eri puolilla maata. Monin paikoin kaikki sekäjäte menee polttoon, joten kuluttajien ei tarvitse käytännössä tehdä mitään vuoden vaihtuessa. Poltossa kuitenkin puuvilla ja muu käyttökelpoinen materiaali menevät pitkälti hukkaan. Polton välttäminen on myös asetuksen tavoite ja sen pitäisi olla viimeinen vaihtoehto, kun vaate ei kelpaa esimerkiksi kirpputorille tai muuten kierrätykseen.

Vaatteita ja kankaita käryää jatkossa paljon polttolaitoksissa, kun uudelleenkäyttö on vielä vähäistä.

Vaatekaupoista sopivia keräyspaikkoja

Osa vaatekaupoista on ollut jo hyvissä ajoin liikkeellä vaatteiden kierrätyksessä. Kuluttajia houkutellaan tuomaan vaatteita kauppoihin myös uusista vaatteista saatavilla alennuksilla.

Ehjät ja puhtaat vaatteet sekä kodintekstiilit kelpaavat aina kierrätykseen

Tuovi Kurttio

Isommissa kaupungeissa kuluttajien on melko helppoa saada vaate kierrätykseen. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kehitysjohtaja Tuovi Kurttio visioi, että yksi mahdollinen keräyspaikka käytetyille vaatteille jatkossa on juuri vaatekauppa.

– Ehjät ja puhtaat vaatteet sekä kodintekstiilit kelpaavat aina kierrätykseen, kehitysjohtaja Kurttio painottaa.

Tärkeimmän lajittelun vaatteissa tekee kuluttaja kotonaan. Sen sijaan kaupasta tavara voisi Kurttilan mukaan lähteä jatkokäyttöön eri paikkoihin.

Lumpusta tehdään koemielessä uutta kuitua

Vaatteille etsitään kuumeisesti uusiokäyttöä uusien vaatteiden raaka-aineena. Vaatekuitujen valmistus kuluttaa paljon vettä ja puuvilllan viljelyssä käytetään paljon torjunta-aineita, joten materiaalin tehokas uudelleen käyttö rasittaa ympäristöä vähemmän.

Teknologian kehittämiskeskus VTT yhteistyökumppaneineen kokeili syksyllä kuluneen tai käyttöön kelpaamattoman puuvillan kuiduttamista tekstiiliteollisuuden käyttöön. Kuidusta on tarkoitus valmistaa ensimmäisiä uusia vaatteita vuoden sisällä. Kuidun uskotaan luovan uutta liiketoimintaa.

Osa vaatevalmistajista käyttää jo nyt vaatteissa kierrätyskuituja.

Jatkojalostajat puuttuvat

– Kaatopaikkakielto on mahdollisuus, mutta kierrätys vaatii, että koko ketju toimii raaka-aineesta uudeksi kankaaksi. Osa toiminnasta voi olla ulkomailla, mutta kyllä tämä pitäisi saada Suomessa toimimaan, kehitysjohtaja Tuovi Kurttio kierrätyskeskuksesta kertoo.

Kierrätyskeskus on mukana VTT:n vetämässä hankkeessa lajittelemassa kuidutukseen menevia vaatteita. He myyvät siitä etenkin hyväkuntoiset ja kestävät vaatteet sekä kankaat.

Suomesta puuttuvat uusioraaka-ainetta jatkojalostavat yritykset. Teollisuuden kangasjäte hyödynnetään jo nyt pitkälti uudelleen. Uudelleenkäyttöä haetaan etenkin niin sanotulle kuluttajien lumpulle eli puuvillalle.

Polyesteri- ja muiden muovikuitujen hyödyntäminen on luonnonkuituja helpompaa. Niistä saadaan lämpöä ja sähköä myös polttolaitoksissa.

Vaatteiden valmistajilla ei ole tuottajavastuuta järjestää kierrätystä Suomessa. Vaatteilta puuttuu myös erillinen keräys- tai panttimaksu.

Lue seuraavaksi