1. yle.fi
  2. Uutiset

Huoneistokeskus: Yksin asuminen ja väestön ikääntyminen ohjaavat uudisrakentamista

Suomessa on yhä enemmän tarvetta aiempaa pienemmille ja esteettömille asunnoille lähellä palveluita.

Kotimaan uutiset
Rivitalon rakennustyömaa Pyhäjoen kirkonkylällä joulukuun alussa 2015.
Risto Degerman / Yle

Huoneistokeskuksen mukaan yksin asuminen ja väestön ikääntyminen luovat uusia vaatimuksia uudisrakentamiselle.

Yksin asuvien määrän kasvu tuo tarvetta pienemmille asunnoille ja tehokkaammalle neliöiden hyödyntämiselle, mutta myös yhteisöllisyyden luomiselle rakentamisen keinoin. Esimerkiksi harrastetiloja on alettu rakentamaan yhä enemmän taloyhtiöihin.

Ikääntyvä väestö puolestaan edellyttää asuntojen esteettömyyttä ja palveluiden saatavuutta. Senioritalot pyritään rakentamaan palveluiden lähelle, että omassa kodissa asuminen olisi mahdollista mahdollisimman pitkään.

- Eläkeiän lähestyessä hankkiudutaan eroon omakotitaloista, ja siirrytään palveluiden äärelle kaupunkiin. Varsinkin arvoalueilla uusien kerrostalojen ostajat ovat usein iäkkäämpiä ihmisiä, Huoneistokeskuksen asiakkuusjohtaja Tarja Hagman sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan yhden ja kahden hengen kotitalouksia on Suomessa noin 75 prosenttia.

Muita uudisrakentamista ohjaavia tekijöitä ovat kaupungistuminen, aluekehitys ja neliöiden mahdollisimman tehokas hyödyntäminen.

- Uudiskohteiden entistä voimakkaampi brändääminen on myös yleistymässä. Taloille annetaan alueen perinteisiin ja historiaan tai itse rakennukseen viittaavia nimiä. Myös kokonaisia kortteleita nimetään ja personoidaan brändäämisellä, sanoo Hagman.

Uudisrakentamisen odotetaan elpyvän ensi vuonna parin vuoden hiljaiselon jälkeen.

Lue seuraavaksi