1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uutistoimisto: Pohjois-Korean korkea puoluevirkailija kuoli auto-onnettomuudessa

Puoluesihteeri Kim Yang-gon oli vastuussa Pohjois-Korean suhteista Etelä-Korean kanssa. Hänen kuolemaansa pidetään takaiskuna Koreoiden väliselle vuoropuhelulle.

Kim Yang-gon Koreoiden välisissä neuvotteluissa elokuussa 2015. Kuva: EPA

Pohjois-Koreassa valtaa pitävän työväenpuolueen korkea-arvoinen puoluevirkailija kuoli tiistaina auto-onnettomuudessa, Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoo.

73-vuotiaana kuollut Kim Yang-gon oli Pohjois-Korean työväenpuolueen puoluesihteeri ja politbyroon jäsen. Hän oli myös Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin läheinen avustaja.

Kim Yang-gonilla oli Pohjois-Korean hallinnossa keskeinen rooli, sillä hän johti puolueessa yksikköä, joka vastaa suhteista Etelä-Korean kanssa. Elokuussa hän oli toinen kahdesta Pohjois-Korean edustajasta neuvotteluissa, joilla lievitettiin Koreoiden äärimmilleen kiristyneitä jännitteitä maiden rajalla tapahtuneen miinaräjähdyksen jälkeen.

KCNA kuvaili Kim Yang-gonin kuolemaa "valtavaksi menetykseksi" puolueelle ja kansalle. Valtiollinen uutistoimisto sanoi hänen olleen Kim Jong-unin "tärkein ja luotettavin taistelutoveri".

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kimin kuolemaa pidetään yleisesti takaiskuna pyrkimyksille vuoropuheluun ja sovinnontekoon Koreoiden välillä.

KCNA ei kertonut yksityiskohtaisia tietoja auto-onnettomuudesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on erottanut useita korkeita avustajia noustuaan valtaan vuonna 2011. Vuonna 2013 hän teloitutti setänsä Jang Song-thaekin, jota pidettiin aikanaan maan toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä.