YK: Yli miljoona turvapaikanhakijaa ylittänyt Välimeren Eurooppaan

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Euroopan pakolaistilanne on pahin sitten toisen maailmansodan.

turvapaikanhakijat
Syyrialaispakolaisia Turkista kuljettanut vene on saapunut Lesboksen saarelle. Viime viikkoina kreikkalaiselle Lesbokselle on tullut tuhansia pakolaisia
Syyrialaispakolaisia Turkista kuljettanut vene on saapunut Lesboksen saarelle. Viime viikkoina kreikkalaiselle Lesbokselle on tullut tuhansia pakolaisiaYANNIS KOLESIDIS / EPA

Yli miljoona siirtolaista ja pakolaista on ylittänyt Välimeren tänä vuonna päästäkseen Eurooppaan, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. (siirryt toiseen palveluun)

Enemmän kuin 80 prosenttia näistä 1 000 573:stä ihmisestä on saapunut Kreikan kautta. Suurin osa turvapaikanhakijoista on tullut Lesboksen saarelle.

Noin 850 000 on matkustanut Kreikkaan Turkista. Valtaosa muista 150 000:sta turvan hakijasta on ylittänyt Välimeren Libyasta Italiaan.

Vaaralliselle merireitille on menehtynyt tai kadonnut tähän mennessä yli 3 735 ihmistä.

Tulijoiden määrä on kasvanut rajusti lyhyessä ajassa. Vielä vuonna 2014 turvapaikanhakijoita tuli Eurooppaan noin 216 000.

Melkein puolet turvapaikanhakijoista on lähtöisin Syyriasta. Toiseksi eniten ihmisiä on tulee Afganistanista, noin 21 prosenttia.

UNCHR:n mukaan Euroopan pakolaistilanne on pahin sitten toisen maailmansodan.

Aiemmin joulukuussa myös Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoi, että meri- tai maateitse Eurooppaan tulleiden ihmisten määrä on ylittänyt tänä vuonna miljoonan.