1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurkaupunkien uudenvuoden turvatoimet viritetty äärimmilleen – terrori-isku huolettaa

Pariisin marraskuisten iskujen jälkeen islamistijärjestö Isis julkaisi propagandavideon, jossa näkyi kuvia New Yorkin Times Squaresta ja itsemurhapommittajasta. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan heillä ei ole uskottavaa tietoa kaupunkiin kohdistuvasta terroriuhasta.

Ulkomaat
Vuoden 2016 vastaanoton valmistelut on aloitettu New Yorkin Times Squarella.
Vuoden 2016 vastaanoton valmistelut on aloitettu New Yorkin Times Squarella.Andrew Burton / AFP

Useissa maailman suurkaupungeissa varaudutaan huomiseen uudenvuoden juhlintaan tiukoin turvatoimin.

Terroristien pelätään iskevän juhlallisuuksien aikana. Turvatoimia on kiristetty muun muassa New Yorkissa ja Lontoossa.

New Yorkissa juhlintaa turvaa kaikkiaan 6 000 poliisia. Pormestarin Bill de Blasion mukaan kaduilla runsaasti sekä virkapukuisia että siviiliasuisia poliiseja. Poliiseilla on käytössään turvakameroiden, helikoptereiden ja partioalusten lisäksi myös kemikaalien ja radioaktiivisuuden ilmaisimia sekä räjähteiden etsintään koulutettuja koiria.

Times Squaren perinteiseen uudenvuoden juhlintaan odotetaan osallistuvan noin miljoona ihmistä.

– Ymmärrän ihmisten huolen, ja haluan kaikkien tietävän, että olemme erityisen varautuneita. Poliisien valtavan määrän lisäksi tapahtumaa turvaa on myös poliisin uudet iskujen estämiseen erikoistuneet terrorisminvastaiset joukot, de Blasio kertoo järjestelyistä.

Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen islamistijärjestö Isis julkaisi propagandavideon, jossa näkyi kuvia Times Squaresta sekä itsemurhapommittajasta.

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat tyynnytelleet huhuja mahdollisesta iskusta toteamalla, ettei heillä ole tällä hetkellä uskottavaa tiedustelutietoa terroriteosta New Yorkia tai muita maan kaupunkeja vastaan.

Lontoon keskustan kaduilla puolestaan partioi noin 3 000 poliisia, joista osa kantaa poikkeuksellisesti asetta. Myös Suur-Lontoon poliisi painottaa, ettei viranomaisilla ole tietoa Lontoon juhlintaan kohdistuvasta iskusta.

– Toki terroriteon uhka on ollut Britanniassa korkea jo jonkin aikaa. Ihmiset ovat tottuneet poliisin vahvempaan läsnäoloon esimerkiksi urheilu- ja viihdetapahtumissa Pariisin iskujen jälkeen. Toimimme uutenavuotena samaan tapaan, ylitarkastaja Jo Edwards toteaa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi