Koe uusi yle.fi

Näyttävä nainen vaikka jätesäkki päällä: Susanne Harju tekee sen mitä moni ei uskalla – on oma itsensä

Pinkkinä hohtavat hiukset kehystävät tarkasti ehostettuja kasvoja. Ohimolta niskaan kiemurtelee yksi lukuisista tatuoinneista. Susanne Harju on sellainen nainen, jota katsotaan vähintään sen kaksi kertaa. Räväkkä, näyttävä nainen ei ole mikään seinäruusu eikä pyytele anteeksi sitä miltä näyttää. Hän pukeutuu rohkeasti eikä peittele naisellisia avujaan.

ilmiöt
Susanne Harju
Susanne Harju työskentelee tautuoijana.Johanna Manu / Yle

Lappajärveltä kotoisin oleva Susanne Harju on jo nuorena uskaltanut pukeutua rohkeasti ja oman mielensä mukaan. Pienellä paikkakunnalla hän olikin varmasti melkoinen näky massasta poikkeavissa luomuksissaan.

– Mä muistan, että joskus 14-15-vuotiaana mulla oli PVC-housut ja dalmatialaiskoiran turkkia muistuttava tekoturkki. Kun astelin Lappajärven yläasteen käytäviä niin kyllähän ihmiset katselivat perään. Mä en ole kuitenkaan koskaan kokenut sitä häiritseväksi.

Pienellä paikkakunnalla inspiraatiota omaan, erikoiseen pukeutumiseen piti hakea enimmäkseen omasta mielikuvituksesta.

– Mä oon aina ollut sellainen taiteilijasielu. Mistään tavallisista kaupoista ei löytynyt vaatteita vaan niitä piti tilata ja tilaan edelleen paljon.

Mä oon jo valmiiksi sellainen sekamelska!

Susanne Harju

Vaatteita valitessaan Susanne ei ole turhan tarkka, vaan hän pukeutuu fiiliksen mukaan ja monesti jopa ottaa kaapista ne vaatteet mitkä ensimmäisenä sattuvat käteen. Joka päivä hän kuitenkin haluaa vaihtaa tyyliään eikä halua käyttää samanlaista kampausta tai asua kahtena päivänä peräkkäin.

– Koska mulla on paljon tatuointeja ja shokkiväriset hiukset, niin mun on helppo yhdistää vähän kaikenlaista. Mä oon jo valmiiksi sellainen sekamelska!

"Haluan kelvata tällaisena kuin oon"

Susannen nahka kyllä kestää liian pitkät katseet ja kommentit, vaikka hän ei ymmärräkään miksi ihmisten on pakko kommentoida hänen ulkonäköään lasten aikana. Varsinkin suuret silikonirinnat kiinnittävät huomiota.

– Päätin, että kun sain lapseni imetettyä niin haluan silikonit. Olin jo pienirintaisena näyttävä nainen, mutta kyllä nämä on nykyään osa mun persoonaa. Moni on sanonut, ettei osaisi edes kuvitella mua pienirintaisena.

Susanne harju katsoo peiliin
Johanna Manu / Yle

Suuri rintavarustus on kuin kirsikkana kakussa Susannen näyttävälle ulkoasulle. Moni ei kuitenkaan ymmärrä rintojen valtavaa kokoa ja esimerkiksi kylpylässä Susannea osoitellaan, tuijotetaan ja ulkonäköä kommentoidaan. Varsinkaan äidin ei kai kuuluisi näyttää niin räväkältä.

– Joku joskus kysyikin mun pojalta, että miksi sun äiti näyttää tuolta. Poika on nähnyt mut tällaisena aina, joten hän ihmetteli, että ai näyttää miltä?!

Kesällä kaupungilla eräs vastaan tullut mies kääntyi Susannen perään vain kysyäkseen, että miksi kaunis nainen on pilannut itsensä. Kommentteja sanotaan päin naamaa ja välillä niitä laitetaan sosiaalisen median kautta. Susanne on tottunut kuulemaan miesten ja naisten suusta todella tylyä palautetta ulkonäöstään, mutta vastapainoksi hän saa myös kehuja.

– Vaatii hyvää itseluottamusta näyttää tältä. Mä en tiedä mistä mun rohkeus kumpuaa, mutta mä tiedän, että näytän hyvältä vaikka jätesäkki päällä.

Susanne on itse enimmäkseen tyytyväinen ulkonäköönsä ja nykyiseen elämäntilanteeseensa. Vaikka elämä on välillä potkinut päähän kipakoilla potkuilla, niin nykyään bisnes rullaa hyvin, hän pärjää hyvin kahden lapsen yksinhuoltajana ja omien sanojensa mukaan hän ei välttämättä tarvitse miestä mihinkään.

– Ehkä tämä mun ulkonäkö on se syy miksi mä oon sinkku. Kyllä mä varmaan jollain tavalla pelotan miehiä, mutta mä en halua muuttaa itseäni kenenkään takia vaan haluan kelvata tällaisena kuin oon.

Lapsilleen Susanne haluaa opettaa, että ovat rohkeasti sitä mitä ovat. Omana itsenään ja positiivisella asenteella voi näyttää, että vahvat pärjää aina.