Vaikka hätä olisi suuri, voi poliisilla kestää yli tunti

Lapin poliisi pystyy vastaamaan kiireellisimpiin hälytyksiin tavoiteajassa vain Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa. Harvaan asutuissa ja vähäväkisissä Lapin kunnissa apua joutuu odottamaan yli puoli tuntia, jopa yli tunnin.

Poliisilla oli vilkas uusi vuosi Lapissa. Kuva: YLE/ Marjukka Talvitie

Kiireellisimmissä, niin sanotuissa A-luokan tehtävissä, poliisipartion tulisi olla paikalla yhdeksässä minuutissa. Poliisin tämän vuoden tilastojen mukaan esimerkiksi Enontekiöllä poliisi ehti paikalle keskimäärin 43 minuutissa, Savukoskella 61 minuutissa ja Pellossa 50 minuutissa.

Nopeimmin Lapissa poliisin apua saadaan Kemissä, jossa A-luokan tehtäviin ehdittiin keskimäärin 6,43 minuutissa. Rovaniemellä poliisin tulo kesti keskimäärin seitsemän minuuttia.

Pisimpään poliisin tulo kesti Utsjoella, jossa poliisi oli paikalla keskimäärin tunnissa ja 20 minuutissa. Koko Lapin poliisilaitoksella keskimääräinen aika oli 11 minuuttia.

A-luokan tehtäviä ovat muun muassa tekeillä olevat rikokset, henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaavat tapahtumat. Näiden tehtävien määrä vaihtelee suuresti Lapin kuntien välillä. Rovaniemellä tällaisia tehtäviä on ollut tänä vuonna reilut 900, Savukoskella viisi.

Yle uutisten juttu poliisin toimintavalmiusajoista löytyy täältä.