Poliisien rivit harvenevat: kaikkia eläkkeelle jäävien paikkoja ei täytetä

Poliiseja näkee alkavana vuonna pohjalaismaakunnissa aavistuksen aiempaa harvemmin. Muutamia virkoja jää ensi vuonna täyttämättä, vaikka eläkkeelle lähtijöitä on koko ajan. Poliisipäällikkö Risto Lammi vakuuttaa, että toiminta ei heikkene ja valmiustaso pysyy entisellään.

poliisi
Poliisin hihamerkki.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Poliisien määrä vähenee pohjalaismaakunnissa ensi vuonna.

– Irtisanomisia ei ole luvassa, mutta virkasuhteiden määriä ja määräaikaisuuksien pituuksiakin puntaroidaan sen mukaan, että pysytään budjetissa, vahvistaa poliisipäällikkö Risto Lammi.

Vaikka kolmen pohjalaismaakunnan poliisilaitosten budjetti on viime vuotista hieman pienempi, kuvailee poliisipäällikkö tilannetta kohtuullisen hyväksi.

– Sillä vähennyksellä poliisitoiminnan taso ei millään tavalla heikkene, hälytysvalmius säilyy entisellään, vakuuttaa Lammi.

Poliiseja on jatkossakin tasapuolisesta jokaisessa pohjalaismaakunnassa, linjaa Lammi.

– Ja talousrikostorjuntaan saatiin vahvistusta eli kolme henkilötyövuotta lisää.

Myös Kannuksessa kokeiluluontoisena ollut lähipoliisitoiminta saa jatkoa. Poliisihallitus ei sitä enää erikseen rahoita, mutta toimintaa jatketaan.

– Nyt arvioidaan, miten sitä voitaisiin kehittää suhteessa muuhun lähipoliisitoimintaan eli esimerkiksi koulu- ja nettipoliisiin.

Poliiseja sijoitetaan edelleen tasaisesti

Kolmen pohjalaismaakunnan alueella poliisien määrä pidetään jatkossakin tasapainossa, vakuuttaa poliisipäällikkö.

– Kysynnän perusteella katsotaan, että poliisien määrä pysyy suhteessa oikeana.

Toiminnaltaan ja tehtäviltään vilkkain alue on Etelä-Pohjanmaan maakunta, kun taas Keski-Pohjanmaalla on vähiten rikos- ja hälytystapahtumia. Pohjanmaa sijoittuu näiden kahden väliin.

– Keski-Pohjanmaa ei ole minkään erityisen vähentämisen piirissä. Tässä katsotaan kokonaisuutta ja samalla yritetään huomioida kaikki alueen 41 kuntaakin, summaa Lammi.

Kuitenkaan poliisilaitosten määrää ei karsita eli kaikki 11 asemaa säilyvät. Kolmen pohjalaismaakunnan alueella työskentelee 470 vakituista ja 30 määräaikaista poliisia.