1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kierrätystekstiilit

Tekstiilien kierrätys onnistuu – jos asuu Jyväskylässä

Jyväskylä on tekstiilien kierrätyksen edelläkävijä. Katulähetyksen ylläpitämä EkoCenter käsittelee vuodessa yli 200 000 kiloa tekstiilejä kirpputorimyyntiin tai uusiksi tuotteiksi.

Kierrätystekstiilit
Kartta kierrätyspisteistä
Yle

Suomessa syntyy tekstiilijätettä noin kymmenen kiloa asukasta kohden vuodessa. Tekstiilit ovat tähän asti päätyneet kaatopaikoille, vuoden vaihteen jälkeen ne poltetaan yhdessä muun kuivajätteen mukana.

Valtaosa tekstiilijätteestä voitaisiin kierrättää, ja Jyväskylässä kierrätetään yli 200 000 kiloa tekstiilejä vuodessa. Se vastaa noin 20 000 ihmisen vuoden tekstiilijätteitä.

Kierrätys myös työllistää. Tekstiilejä kierrättävässä EkoCenterissä on töissä kolmisenkymmentä pitkäaikaistyötöntä.

– Ei tämä mikään rahasampo ole, mutta merkittävintä onkin antaa mahdollisuus töihin, sanoo EkoCenterin päällikkö Aulis Alanko.

Alanko sanookin suoraan, että ilman tukea tekstiilien kierrätys ei toimisi.

– Jos ei yhteiskunnan tuki olisi näin hyvä kuin tänä päivänä on, niin ei tätä pystyttäisi pyörittämään. Kustannukset suhteessa tuottoon ovat niin suuret, että en näe, että tämä olisi tänä päivänä kannattavaa, hän toteaa.

Kierrätyspisteet keskittyvät Jyväskylään

Koko Keski-Suomessa ei montaa tekstiilien kierrätyspistettä ole. Suurin osa niistä on Jyväskylässä. Sen lisäksi tekstiilien kierrätyspisteet löytyvät Uuraisilta, Konnevedeltä, Saarijärveltä ja Karstulasta.

Koko Keski-Suomi Jyväskylästä etelään, itään ja länteen on tekstiilien kierrätyspisteistä tyhjä.

Kierrätyspisteet löytyvät verkosta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi