1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Illalla luvassa näyttäviä revontulia pilvien lomassa – lähetä meille kuvasi

Keskiviikkoillasta alkaen torstain vastaiseen yöhön asti on odotettavissa komeita revontulia, joskin suuressa osassa maata loimu piiloutuu pilvien taakse. Parhaat mahdollisuudet ihailla revontulia ovat rannikkoalueilla, Pohjanmaalla ja pohjoisimmassa Lapissa. Yle kerää ja julkaisee lukijoiden otoksia.

Revontulia Joensuun yllä maaliskuussa 2015. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Auringossa maanantaina tapahtuneen purkauksen hiukkaset voivat tuottaa Maahan ehdittyään keskiviikkoiltana ja yönä näyttäviä revontulia, jos vain pilvisyys sallii niiden näkymisen.

Ilmatieteen laitos kuvaa purkausta pitkäkestoiseksi, vaikkakin voimakkuudeltaan vaatimattomaksi. Pilvien rakoillessa saattaa sittenkin näkyviin osua loistelias värinäytelmä.

– On mahdollista, että nyt tulee näkyviin voimakkaimpia x-luokan purkauksia, jotka saattavat olla erityisen näyttäviä, kertoo planetaarion näyttäjä Santeri Manninen Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:stä.

Pilviä revontulten näkymisen esteenä

Revontulet näkyvät parhaiten pilvettöminä öinä. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan sää on nyt hankala revontulten ihailemisen kannalta.

– Lounaasta on virtaamassa lauhaa ilmaa, ja sen myötä pilvisyys on lisääntymässä suuressa osassa maata, pahoittelee Huutonen.

– Parhaat mahdollisuudet ovat lounaissaaristossa, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan maakunnissa. Myös aivan Pohjois-Lapissa voi pilvipeite repeillä.

Tutkijoiden mukaan auringonpilkkuryhmä on edelleen epävakaa ja voi purkautua vielä uudelleen.

Revontulista kiinnostuneet voivat tarkkailla myös eri puolilla Suomea sijaitsevia revontulikameroita ja revontuliennusteita Ilmatieteen laitoksen AurorasNow-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) . Revontulihavaintoja kuvineen löytyy myös Ursan Taivaanvahdissa (siirryt toiseen palveluun).

Suuntaa katse pimeälle pohjoistaivaalle

Yleensä revontulet näkyvät pohjoisella taivaalla. Se johtuu siitä että varsinaisesti revontulet näkyvät pohjoisnavalla, ja sieltä ne leviävät etelään päin. Kun tulee suurempia revontulia, niitä voi toki näkyä joka puolella taivasta.

– Varsinkin Etelä-Suomessa kannattaa tähyillä pohjoistaivaalle. Pohjoisessa revontulet eivät ole niin vahvasti keskittyneet ja valokuviot saattavat näkyä laajemmin. Toki jos joutuu valitsemaan, kannattaa pohjoisessakin mieluiten katsella pohjoiselle taivaalle, neuvoo Santeri Manninen Ursasta.

Ylipäätään kannattaa etsiä pimeä alue, josta samalla pääsee näkemään taivasta mahdollisimman laaja-alaisesti.

Revontulten kannalta paikan löytäminen on etelässä hankalaa, sillä valo haittaa näkyvyyttä varsinkin juuri pohjoisen taivaan suunnassa. Etelätaivaalla valosaastetta olisi vähemmän meren ansiosta.

Värikkäitä törmäyksiä korkeuksissa

Revontulivalo syntyy tyypillisesti noin 100–200 kilometrin korkeudessa, kun elektronit törmäävät ilmamolekyyleihin lähinnä Maan napa-alueilla, jonne Maan magneettikenttä ohjaa Auringosta peräisin olevat hiukkaset.

Yleensä revontulet ovat vihertäviä. Vihertävä ja punainen revontulivalo johtuu törmäyksistä ilmakehän happiatomeihin, sininen ja violetti puolestaan syntyy, kun hiukkaset törmäävät typpimolekyyleihin.

Kuvaa revontulia muidenkin ihailtavaksi!

Revontulien valokuvaaminen onnistuu helpoiten, jos kamerassa on jalusta ja aikavalotusmahdollisuus. Ursan verkkosivuilla kerrotaan yksityiskohtaisia vinkkejä revontulten kuvaamiseen (siirryt toiseen palveluun).

Seuraavassa tiiviit ohjeet pähkinänkuoressa:

  • Kuvaajan on syytä ennalta tutustua kameraansa ja sen hämäräkuvausominaisuuksiin. Lataa myös akut täyteen.
  • Aseta kamera jalustalle tai muuten tukevasti paikoilleen.
  • Käytä ensisijaisesti hidasta herkkyysasetusta. Silloin kohina on vähiten häiritsevää.
  • Käytä aina käsitarkennusta, jos sellainen kamerassa on. Tarkenna mahdollisimman kauas.
  • Aseta valkotasapaino päivänvalolle, jos kameran asetukset sen sallivat.
  • Älä käytä suodattimia.
  • Oikea valotus riippuu mm. kameran optiikasta, revontulien kirkkaudesta ja liiketilasta. Valota kameran mahdollisuuksien mukaan 4 - 15 sekuntia.

Voit lähettää meille kuvasi revontulista allaolevalla lomakkeella tai sähköpostilla yle.uutiset@yle.fi. Keräämme myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ylerevontulet jaettuja kuvia. Lukijoiden kuvia julkaistaan koosteena torstaina.

Lähettämällä kuvan suoraan Ylelle annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa joukkoistuksen yhteydessä. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä. Emme maksa julkaistuista kuvista palkkiota. Lue tarkemmat kuvajoukkoistusten pelisäännöt.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.