Sibelius ja Aalto naapuruksina täydellisissä minikodeissaan

Kaksi kolmikerroksista minitaloa kätkee sisäänsä kahden kuuluisan suomalaisen pariskunnan kotimiljöön. Torniolainen nukkekotiharrastaja on rakentanut ja sisustanut kodin Alvar ja Aino Aallolle, joiden naapurista löytyy Sibeliuksen Ainola. Kodit sisältävät herkullisen paljon suomalaista muotoilua.

ilmiöt
Torniolaisen Leena Keräsen nukkekoti.
Minna Aula / Yle

Torniolaisen nukkekotiharrastajan keittiön pöydällä on flyygeli levällään. Netistä ostettu flyygeli ei täyttänyt ostajansa toiveita, vaan siihen tuunataan vielä koneisto, koskettimet ja pienenpieni nuottiteline. Flyygeli tulee Leena Keräsen rakentamaan nukkekotiin, jonka hän on nimennyt Sibeliuksen Ainolaksi.

Torniolaisen Leena Keräsen nukkekodit.
Torniolainen Leena Keränen on rakentanut nukkekodit kahdelle kuuluisalle suomalaiselle.Minna Aula / Yle

Keräsen olohuoneen paraatipaikalle on rakennettu kaksi monikerroksista valkoista nukkekotia, joiden ikkunoista kurkkimalla voi nähdä verhoja, tapetteja, huonekaluja. Jopa pienen enkelikellon.

Kun esikoulun opettajana työskentelevä Keränen avaa nukkekodit, ei voi kuin huokaista ihastuksesta. Silmät siirtyvät kerroksesta kerrokseen ja huoneesta huoneeseen, joista jokaisesta löytyy kymmeniä yksityiskohtia.

Elämää pienessä koossa

– Halusin tehdä tästä hyvin suomalaisen harrastuksen ja ensimmäisenä olen rakentanut Alvar Alllon taloksi nimeämäni nukkekodin, Keränen esittelee.

Torniolaisen Leena Keräsen nukkekoti.
Nukkekodin sisustuksessa auttaa myös 3Dprintteri. Lokki-valaisin koristaa Keräsen nukkekotia ja 1:1 kotia.Minna Aula / Yle

Talosta löytyy Artekia, Marimekkoa, puuta, lasia ja valkoisia pintoja. Yhdessä huoneessa on 3D-printterillä tulostettu Lokki-valaisin. Samanlainen komeilee 1:1-koossa myös Keräsen olohuoneessa.

Lauteet puuttuvat vielä.

Leena Keränen

– Nukkekotien mittasuhteet vaihtelevat maittain. Suomessa käytetään 1:12 kokoa. Kun halusin tehdä samanlaisen sohvan nukketaloon kuin olohuoneessamme, otin ensin sohvasta tarkat mitat, jotka muutin oikeaan mittasuhteeseen.

Torniolaisen Leena Keräsen nukkekoti.
Marimekon kuosista tehtyjä kangaspakkoja on toista sataa.Minna Aula / Yle

Keränen on rakentanut myös pienen Marimekon liikkeen. Sieltä löytyy oikeilla kuoseilla kangaspakkoja, joita Keränen on väkertänyt parisataa. Aallon kodin portaikon sivussa on grillitikuista rakennetut porraskaiteet. Puiset kaiteet olivat myös Aallon oikeassa kodissa. Keränen sai idean luettuaan kirjaa Aallon elämästä.

Erikepeerille naurettiin

Ensimmäiseen nukkekotikerhon kokoontumiseen kuusi vuotta sitten Keränen saapui Eri Keeper-liimapullon kanssa. Hän sai vastaansa hyväntahtoista naurua. Pian hän huomasikin, ettei pitkään kuivuva liima sovi pikkutarkkaan puuhaan.

Nukkekotiharrastaja Leena Keränen ja enkelikello.
Leena Keränen aikoo ensi vuodeksi tehdä vielä pienemmän enkelikellon.Minna Aula / Yle

– Yhden esineen tekemiseen voi hurahtaa tuntikausia. Käytössä on monta erilaista liimaa. Olen huomannut, miten tärkeää liima voi olla, Keränen nauraa.

Keräsen ylpeys on Ainolan lipaston päällä oleva enkelikello. Pienet kynttilät ovat hammaslääkärin käyttämiä paperitikkuja, koska coctail-tikut olisivat liian paksuja. Enkelikello on rakennettu tuikun sydämen alustalle.

Roskat talteen

Koko perhe on oppinut Keräsen myötä säästämään roskia. Esimerkiksi jäätelötikut laitetaan talteen. Niitä on käytetty muun muassa Aallon talon alakerrasta sijaitsevan saunan paneleihin.

– Lauteet puuttuvat vielä, Keränen naurahtaa.

Torniolaisen Leena Keräsen nukkekoti.
Nukkekodissakin on joulu. Keränen keräilee lasisia saksalaisia joulupalloja ja niitä on minikoossa myös nukkekodissa.Minna Aula / Yle

Nukkekotiharrastajat eli nukkistelijat jakavat toisilleen auliisti vinkkejä. Kavereiden kanssa tehdään myös vaihtokauppaa tavaroista.

– Muutaman kaverin kanssa olen mukana adventtikalenterissa. Viime vuonna yhteen adventtiluukkuun tein Fjällrävenin Kånken-reppuja. Tein niitä neljätoista ja itselleni niistä jäi kolme, Keränen esittelee.

Keräsen lapsenlapset tietävät, että mummon nukkekodeilla ei leikitä. Siksi kaikilla on omat nukkekotinsa ja onpa nukkiskipinä siirtynyt myös nuoremmille sukupolville.

– Minusta tämä ei ole semmoisten vanhojen mummaraisten höperöä höpötystä, vaan pidän tätä taidekäsityönä, Keränen sanoo.