1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Saarijärven reitti avautuu vaelluskaloille

Saarijärven reitin kahdelle voimalaitokselle rakennetaan kalatiet. Niiden valmistuttua koko Saarijärven reitti on avoin vaelluskaloille.

Merkitty järvitaimen. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

Saarijärvi on mukana laajassa EU:n ympäristöhankkeessa. 20 miljoonan euron FRESHABIT -hankkeen Saarijärven osassa Saarijärven reitti avataan jälleen vaelluskaloille.

Saarijärven reitin pääkosket on kunnostettu jo aiemmin, ja nyt Vattenfall rakentaa kalatiet Hietaman ja Leuhun voimalaitosten yhteyteen.

Saarijärven reitti on ollut kaloille kulkemattomissa vuosikymmeniä. Se on maakunnan merkittävimpiä järvitaimenen reittejä.

– Reitillä on ainakin neljässä eri kohdassa luonnonvaraista luontaisesti uudistuvaa taimenpopulaatiota. Eli reitillä on luontainen kanta edelleen, ne ovat sopeutuneet näihin tummiin vesiin, sanoo Saarijärven ympäristösihteeri Kalle Laitinen.

Keski-Suomen hankealueeseen kuuluvat myös Etelä-Konnevesi ja Päijänne. Niissä pääpaino on vesiluonnon monimuotoisuuden kartoituksessa ja mallinnuksen kehittämisessä.

Tavoitteena on kerätä sisävesien osalta kattavasti aineistoa muun muassa pohjasedimenteistä, vesikasveista, veden virtauksista ja kalojen lisääntymisalueista.

Aineistosta on tarkoitus löytää monimuotoisuuden ja elinympäristöjen tilan kannalta tärkeitä alueita ja myöhemmin laajentaa samaa tarkastelutapaa muillekin järville.