1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tarkkaileeko älypuhelin untasi? Tutkija: "Paras tieto yöunesta on oma tunne"

Älypuhelimen avulla voi nykyään tarkkailla jopa unenlaatua. Älysovelluksiin liitettävät laitteet voivat paljastaa esimerkiksi uniapnean, mutta liian neuroottisesti tuloksia ei pidä tuijottaa. Suomi on uniseurantalaitteiden kehittämisessä edelläkävijä.

Kotimaan uutiset
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Unenlaatua voi nykyään mitata älypuhelimen avulla. Sovelluskaupoista löytyy lukuisia erilaisia apuvälineitä unentarkkailuun ja sovellusten määrä on kasvussa.

– Osa näistä on samoja sovelluksia, vain eri nimillä. Ei kannata luottaa pelkkien applikaatioiden informaatioon sinisilmäisesti. Suuntaa ne antavat, koska ne rekisteröivät kuorsausta, hengitystä ja kehon liikkeitä, kertoo Helsingin yliopiston unitutkija Markku Partinen.

Tyynyn vieressä tai yöpöydällä oleva älypuhelin kerää tietoa ja rekisteröi nukkujan liikkeitä ja hengitystä, hyödyntäen puhelimen mikrofonia ja tunnistamalla värähtelyä. Unitutkijan mukaan sovelluksilla saatavan tiedon virhemarginaali on kuitenkin suuri.

Tulevaisuudessa näiden laitteiden lääketieteellinen käyttö tulee yleistymään.

Markku Partinen

– Nämä pelkät älypuhelinsovellukset toimivat kuorsausäänen tunnistamisessa ja seulana sille, kärsiikö henkilö uniapneasta, sanoo Partinen.

Tarkempaa tietoa unestaan saa liittämällä sovellukseen uniseurantalaitteen. Suomalaisyritykset ovat unitutkimuslaitteiden kehittämisessä edelläkävijöitä. Kyse on terveystuotteiksi luokiteltavista laitteista, joiden kotikäyttö lisääntyy.

Yksi uusimmista keksinnöistä on Beddit Ltd:n patjaan kiinnitettävä lisälaite, joka kommunikoi älypuhelimen kanssa. Kansainvälisillä markkinoilla toimii myös Emfit Ltd, joka tarjoaa unienseurantaohjelmia vanhusten- ja pitkäaikaissairaiden lisäksi myös tavallisille kuluttajille ja urheilijoille.

– Nämä ovat luotettavia. Olemme tutkineet näitä suomalaisia laitteita, ja uniapnea paljastuu näillä. Osumatarkkuudeltaan ne ovat samaa luokkaa kuin yksinkertaisimmat lääkinnälliset uniapnea-seulonnat, sanoo Markku Partinen.

Tyypillinen käyttäjä: tekniikkaan hurahtanut mies

Uniseurantalaitteiden käyttäjät ovat yleensä teknologiasta kiinnostuneita miehiä, joilla on varallisuutta.

Käyttäjien unessa on yleensä ongelmia ja niistä halutaan saada lisätietoa.

Ida Lönnroth

– Miehet ovat kiinnostuneet kaikenlaisesta mittaamisesta ja laitteista. Ihminen nukkuu keskimäärin kolmanneksen vuorokaudesta. Jos sinä aikana pystyy terveydentilaansa seuraamaan, se on houkuttelevaa, toimitusjohtaja Heikki Räisänen Emfit Ltd:stä.

Yritysten selvitysten mukaan tyypillinen käyttäjä on keski-ikäinen kiireistä arkea elävä mies, joka kärsii uniongelmista.

– Uneni on ollut aina levotonta. Lääkärin kanssa ruvettiin tutkimaan untani paremmilla sairaalan laitteilla. Siellä selvisi, että kärsin uniapneasta. Alkuun tuntui olevan humpuukia, kun tutkittiin erilaisia sähkökenttiä, kertoo helsinkiläinen Hannu Voutilainen.

Epäsäännöllistä elämää elänyt viihdealalla työskentelevä Voutilainen hankki uniseurantalaitteen kokeilumielessä.

– Olen aina ollut skeptikko tällaisia kohtaan. Tuloksien näyttämisen jälkeen aloin uskoa. Olen nukkunut aina liian vähän, keskimäärin 4–5 tuntia yössä. Nykyään nukun enemmän ja jaksan paremmin, kertoo Hannu Voutilainen.

Tuloksia ei kannata vertailla kaverin kanssa

Huonounisuus ja syvän unen puute ovat riskitekijöitä monelle sairaudelle.

– Käyttäjien unessa on yleensä ongelmia, joista halutaan saada lisätietoa. Lisäksi halutaan stressihallintaan lisää työkaluja. Parhaan hyödyn saavat ne, joilla on uniongelmia, kertoo Bedditin viestintäpäällikkö Ida Lönnroth.

Sairauksia uniseurantalaitteilla ei paranneta, mutta niistä voi saada hyödyllistä tietoa pitkäkestoisella käytöllä.

– Pitää onnitella kehittäjiä, että ovat lähteneet terveeltä pohjalta parantamaan ihmisten terveyttä. Tulevaisuudessa tämänkaltaisten laitteiden lääketieteellinen käyttö tulee yleistymään, kunhan saadaan lisää tutkimuksia ja tuloksia, tietää Markku Partinen.

Laitteista on apua myös huippu-urheilijoille, jotka voivat seurata nukkumistaan ja saavat samalla yksilöllistä tietoa kunnostaan, unenlaadustaan ja rasituksesta. Tavallisen kuntourheilijan on vaikeampi saada vastaavaa hyötyä.

– Laitteiden todellinen hyöty ja lisäarvo tulevat siitä, että seurannan pitää olla pitkäaikaista ja saatuja tuloksia verrataan sitten keskenään. Ihmisiä ja heidän välisiään tuloksia ei saa verrata, koska siinä voi mennä pahasti pieleen. Toinen ihminen voi pärjätä vähemmällä unella ja olla silti nukkunut paremmin, kertoo unitutkija Partinen.

Luulotautisuus on tervettä

Vaikka laitteilla voi saada kiinnostavaa tietoa nukkumisestaan, unitutkija kehottaa luottamaan omiin tuntemuksiin. Ongelmia tulee, jos neuroottisesti seuraa untansa ja luottaa sinisilmäisesti tuloksiin.

– Paras tieto yöunesta on oma tunne. Jos aamulla herää virkeänä niin silloin ilmeisesti on nukkunut hyvin. Jos taas väsyneenä herää ja ei meinaa päivä käynnistyä, silloin on ollut unessa jotain häiriötä, yksinkertaistaa unitutkija Partinen.

Ensi vuosikymmenellä unenlaatua mittaavia tuotteita löytyy jokaisesta sängystä.

Heikki Räisänen

Kaikille laitteet eivät sovi.

– Joillekin sovellukset ylipäätänsä tuovat usein enemmän haittaa ja harmia, kuin hyötyä ja nautintoa. Haluamme, että meidän sovellus olisi kannustava eikä turhauttava tai tuomitseva, kertoo Bedditin viestintäpäällikkö Ida Lönnroth.

Uranuurtajana unenseurantalaitteille toimivat suomalaiset rannetietokoneet. Unenlaadun seurannalle odotetaan seuraavia suuria markkinoita Yhdysvalloista ja Kiinasta.

– Uskon, että ensi vuosikymmenellä unenlaatua mittaavia tuotteita löytyy jokaisesta sängystä. Se on yksi hyvinvoinnin seurantavälineistä. Ihmiset haluavat muutoksia elämänrytmiinsä ja elämäntapoihinsa. Näillä saadaan välitöntä palautetta, summaa Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisänen.

Lue seuraavaksi