1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Laiskiainen ottaa lungisti, papukaija pölläyttää sulat pystyyn – näin eläimet reagoivat ilotulitteisiin

Vuodenvaihteeksi Heinolan lintutarhan ikkunat peitetään ja radio pannaan klassiselle kanavalle. Korkeasaaressa kaupungin ääniin tottuneet eläimet eivät pienestä hötkyile, mutta vuodenvaihteen varalle tehdään silti erityisjärjestelyitä. Eläimiä ei kuitenkaan esimerkiksi rauhoiteta.

luonto
Otto-kakadu asuu Heinolan lintutarhassa.
Olli Vuori

Linnut eivät pidä uudenvuoden paukkeesta ja rakettien räiskeestä, tietää Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori. Siksi tarhalla tehdään erityisjärjestelyjä.

Uusien tarhojen sälekaihtimet suljetaan visusti, vanhoissa rakennuksissa teipataan jätesäkit ikkunoihin. Tarkoitus on estää lintuja näkemästä rakettien välkehdintää.

Vuoren mukaan ilotulitteiden ampuminen aiheuttaa linnuille stressiä ja pelkoa.

– Varsinkaan papukaijat, ja muutkaan linnut, eivät tykkää paukuttelusta.

Tarhassa pidetään valot päällä läpi uudenvuoden yön. Myös radio on auki ja soittaa klassista musiikkia.

– Tavallisilta kanavilta voi tulla rakettipauketta, joten pitää miettiä tarkasti, minkä kanavan valitsee.

Vuori on useana vuotena seurannut lintujen reaktioita ja vointia läpi vuodenvaihteen hulinoiden. Hän kertoo, että rakettimelu saa esimerkiksi papukaijat huutamaan, nostamaan töyhtön pystyyn ja tepastelemaan orsillaan.

– Ne reagoivat kaikkeen normaalista poikkeavaan. Jos läheisellä junaradalla peruutetaan vaunuja yhteen, mikä aiheuttaa teräviä kimahduksia, papukaijat ovat silloinkin heti töyhtöt pystyssä. Oudot äänet laukaisevat stressin.

Vuohet juoksivat pitkin Korkeasaaren kallioita

Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä eläimet ovat tottuneet ison kaupungin ääniin. Siksi uusivuosi aiheuttaa tarhalla melko pieniä erityisjärjestelyitä.

– Eläimet ovat kaupungin menoon tottuneita, eivätkä pienestä hätkähdä, eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti sanoo.

Laiskiainen on taitava ottamaan asiat lungisti.

Nina Trontti

Tärkeintä on, että jokaisella eläimellä on mahdollisuus vetäytyä paukkeilta piiloon. Vetäytymispaikkoja on tarjolla normaalistikin. Eläimiä ei esimerkiksi rauhoiteta ilotulitusten vuoksi.

Korkeasaaressa asuu hyönteiset, kalat ja sammakkoeläimet sekä linnut ja isot nisäkkäät mukaan laskien pari tuhatta eläintä. Joukkoon mahtuu sekä ääniin herkemmin reagoivia että kylmähermoisempia yksilöitä.

– Kerran lähellä Korkeasaaren rantaa oli iso ilotulitus, josta markhorvuohet hermostuivat tosissaan. Ne juoksivat pitkin kallioita.

Trontti arvioi, että ainakaan yhtä tarhan asukkaista ilotulitukset tuskin hetkauttavat.

– Laiskiainen on taitava ottamaan asiat lungisti. Se on aina hyvin rauhallinen.

Trontti huomauttaa, että onneksi ilotulitukset ajoittuvat talveen eivätkä kesään, jolloin eläimillä on poikasia. Tällöin meteliin puututaan nopeasti, etteivät poikaset ja emot häiriinny.

Luonnonvaraisten eläinten hoitolassa vuosi vaihtuu hiljaisuudessa

Luonnonvaraisten eläinten hoitolassa Orimattilassa vuodenvaihteen juhlinta ei vaikuta elämänmenoon lainkaan. Hoitolan lähimpään naapuriin on matkaa kilometri ja kaupungin keskustaan kymmenen.

Varsinkaan papukaijat eivät tykkää paukuttelusta.

Olli Vuori

Eläintenhoitaja Sari Valtanen kertoo, että vuosi vaihtuu metsän keskellä hiljaisuudessa. Hoitolassa majailee tällä hetkellä siilejä, jotka eivät olleet syksyllä tarpeeksi painavia horrostaakseen, ja lintuja sekä muutamia pienpetoja.

– Toki meilläkin tehtäisiin paljon järjestelyjä, ellei täällä olisi hirvittävän hiljaista.

Valtanen on monena vuonna ottanut hoiviinsa tuttavien paukkuarkoja koiria. Niille Orimattilan maaseutu on rauhaisa paikka viettää vuodenvaihdetta.

Linnut palautuvat stressistä nopeasti

Sari Valtanen arvioi, että myös kaupunkimetsien eläimet kärsivät ilotulitusten aiheuttamasta stressistä, koska äänet ovat niille vieraita.

Aamulla linnut huomaavat, että arki jatkuu normaalisti.

Olli Vuori

– Siksi minäkin kaihdan ilotulitteiden käyttöä. Emme koskaan ammu raketteja.

Heinolassa lintutarhan Olli Vuori kertoo käyvänsä vuoden vaihtumisen aikaan tarkistamassa, että tarhan parilla sadalla linnulla on kaikki hyvin. Hänenkään uudenvuodenviettoonsa eivät raketit kuulu.

Vaikka melu aiheuttaa tarhalla sulkien pörhistelyä ja levottomuutta, rakettiammunnan loputtua elämä normalisoituu nopeasti.

– Aamulla linnut huomaavat, että arki jatkuu normaalisti.

Lue seuraavaksi