Trump selvinnyt tähän asti ilman televisiomainoksia – nyt laitetaan miljoonat peliin

Donald Trump on luottanut uuteen mediaan ja tempaustensa saamaan julkisuuteen, eikä ole käyttänyt rahaa televisiomainontaan. Trumpin tv-mainokset tulevat käsittelemään rajavalvontaa, kansallista turvallisuutta ja Isisin vastaista taistelua.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump kampanjoimassa Nashuassa, New Hampshiressa, 28. joulukuuta.
Donald Trump kampanjoimassa Nashuassa, New Hampshiressa, 28. joulukuuta.Darren Mccollester / AFP

Republikaanien presidenttiehdokaskisaa johtava Donald Trump aikoo ostaa nyt televisiomainoksia miljoonilla dollareilla vauhdittaakseen kampanjaansa puolueen esivaaleissa ensimmäisinä äänestävissä osavaltioissa.

Tähän asti kiinteistömiljardööri on luottanut uuteen mediaan kuten Twitteriin ja möläytystensä saamaan julkisuuteen, eikä ole käyttänyt rahaa tv-mainoksiin.

Hän paljasti kampanjakoneeseensa kutsutuille toimittajille laittavansa tv-mainontaan ainakin kaksi miljoonaa dollaria viikossa Iowassa, New Hampshiressa ja Etelä-Carolinassa. Esivaalit järjestetään jo runsaan kuukauden päästä, Iowan äänestäessä ensimmäisenä helmikuun alussa.

– Minun ei tarvitsisi kuluttaa mitään. Olen itseasiassa erittäin ylpeä siitä, että kampanjani on maksanut vähiten ja olen saavuttanut eniten. En halua kuitenkaan ottaa mitään riskejä, totesi Trump itsevarmaan tyyliinsä ennen kampanjatilaisuutta Iowassa.

Trump kertoi varautuneensa maksamaan tv-mainoksista 35 miljoonaa dollaria, mutta rahoja ei ole vielä tarvittu. Trumpin mainokset tulevat käsittelemään rajavalvontaa, kauppaa, kansallista turvallisuutta ja Isisin vastaista taistelua.

Trump myös varoitti olevansa valmis likaiseen kampanjointiin.

– Aion käyttää paljon rahaa niitä ihmisiä vastaan, jotka hyökkäävät kimppuuni mainoksilla, vakuutti Trump.

Liikemies on kehunut rahoittavansa presidenttipyrkimyksiään omasta lompakostaan, mutta suurin osa kampanjaan laitetuista varoista on tullut lahjoituksina tai Trumpin kampanjasivujen myyntituloista.

Presidentin viran tavoittelu on Yhdysvalloissa tunnetusti kallista puuhaa, joten Trumpin selviämistä ilman tv-mainontaa voi pitää aikamoisena saavutuksena.

Kampanjamainonnan seurantayhtiön CMAG:n mukaan Trump on ostanut tähän mennessä radiomainoksia vain 300 000 dollarilla.

Esimerkiksi ehdokasasettelun hännillä oleva Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush on käyttänyt saaman aikaan kampanjamainoksiin 40 miljoonaa dollaria.

Lähteet: AFP, Reuters