Kangas saa luovan kampuksen – muutto käynnissä

Jyväskylän Kankaan alueesta muotoutuu ensi vuonna luovien alojen ja kädentaitojen keskus. Kaupunginosaan on muuttamassa osia Jyväskylän ammattiopistosta, aikuisopistosta ja humanistisesta ammattikorkeakoulusta – ja noin 500 opiskelijaa ja koulujen työntekijää.

Jyväskylä
Kankaan alueella aloittaa vuoden 2016 alussa luova kampus.
Riikka Pennanen / Yle

Vuoden viimeisinä päivinä Kankaan alueella Jyväskylässä tohinaa, sillä käynnissä on kolmen koulun muutto. Muuttolaatikoita puretaan kuumeisesti, mutta täysin valmiiksi kaikkea ei opiskelijoita varten tehdä.

4. päivä tammikuuta entisen paperitehtaan siipirakennuksessa aloittaa toimintansa luovien alojen kampus, josta valmistuu muun muassa artesaaneja, vaattureita ja vaatetusompelijoita.

– Meillä on käytännönläheiset alat, joten opiskelijat pääsevät itse kokoamaan esimerkiksi kangaspuita, Jyväskylän aikuisopiston koulutuspäällikkö Maija Ketola sanoo.

Halu yhteiseksi olohuoneeksi

Samoissa tiloissa yhdistyy jatkossa osia Jyväskylän ammattiopiston ja aikuisopiston sekä humanistisen ammattikorkeakoulusta, ja luovasta kampuksesta Kampuksesta tulee noin 500:n ihmisen työ- tai opiskelupaikka.

Koulujen väki toivoo, että Kankaasta tulisi vilkas ja aktiivinen alue, johon pääsisi muuttamaan pian myös asukkaita.

– Toivon, että luovasta kampuksesta tulisi alueen yhteinen olohuone, joka tarjoaa ammatillisen koulutuksen lisäksi myös muuta toimintaa, Ketola huomauttaa.

Yhteistyö suunnitteilla

Kangas on leimautunut vahvasti taiteen ja kulttuurin toimijaksi. Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Helena Kunnaksen visiossa koulut omalta osaltaan täydentävät sitä.

– Kangas on kehitetty kestävän kehityksen ja resurssiviisauden kautta. Toivon, että meidän toimintamme tukee sitä ja alueesta kehittyisi ihan valtakunnallisestikin merkittävä luovien alojen ja kädentaitojen keskus.

Saman katon alle muuttavat koulut suunnittelevat jo kuumeisesti yhteisiä projekteja ja tapahtumia.

– Kartoitustyö on käynnissä, ja varmasti kevään aikana yhteistoimintaa jo tulee, Kunnas sanoo.

Helena Kunnasta ja Maija Ketolaa haastatteli Riikka Pennanen.