1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kattohaikara voi pakkasessa paksusti – Joppe herkuttelee hirvenlihalla ja mätimuikuilla – video

Jopeksi nimetystä kattohaikarasta on tullut viime päivinä lintujulkkis. Pihtiputaalla pitkiä punaisia koipiaan pakkasessa nosteleva siivekäs on erikoinen näky. Haikara on syönyt tänäänkin hyvällä ruokahalulla sille tarjottuja herkkuja.

Haikara lumihangella.
Katso, miten lähelle iso lintu ihmisen päästää ja millaisia suupaloja haikaralle on tarjoiltu.

Pihtiputaalla Hytösten pihapiirissä majaileva lintu syö päivässä kolmisen kiloa lihaa ja kalaa. Kattohaikaralle on ollut tarjolla myös lämmittelypaikkoja, mutta toistaiseksi Joppe on viettänyt kylmät yötkin omilla teillään.

– On sitä tuvan puolellekin toivotettu tervetulleeksi, mutta se on aina perääntynyt eteisestä takaisin ulos, kertoo Pentti Hytönen.

Ruokkijoihinsa lintu on jo varsin tottunut, mutta lähettyville pyrkivä vieraampi väki saa haikaran varuilleen.

Kuva: Matti Myller / Yle

– Se ottaa heti kymmeniä metrejä etäisyyttä ja varsinkin jos lapsia kirmaa korkeine äänineen pihalla, niin lintu lähtee lentoon. Se tekee pienen kiepin ilmassa. Meidän kissan kanssa se tuntuu kuitenkin pärjäävän ihan hyvin, kuvailee Hytönen linnun käyttäytymistä.

Evästä tarjolla aamusta alkaen

Tähän mennessä haikara on ilmestynyt pihaan, keittiön ikkunan alle jo aamuvarhaisella, mutta ihan viime päivinä linnun aikataulu on muuttunut. Kun Joppea ei tuttuun aikaan aamulla pihassa näkynyt, tuli Hytösellekin jo pieni huoli.

– Kyllä se on aina ilmestynyt pelipaikalle. Aikaisemmin se tuli seitsemän aikaan tuijottelemaan pihaan, mutta nyt aikataulu on myöhästynyt ja vasta puoli kymmenen aikaan se on tullut kurkkimaan, että nyt olisi syytä evästä saada.

Pentti vitsailee, että ehkä naapurin Reinolla on ollut aikaisin aamusta paremmat tarjoilut.

Kuva: Matti Myller / Yle

Pihtiputaalla on totuteltu ajatukseen, että lintu ei enää tänä talvena muuttomatkalle lähde, vaan jää kylmäksi ajaksi ihmisten huolenpidon varaan.

– Meillä on ruokintaverkostoa luotu, eikä kalasta tule varmaan puutetta, vaikka Kolimajärvi jäässä onkin. Linnusta on päätetty pitää huolta.

Harvinaiselle vieraalle tarjoillaan harvinaisia herkkuja. Parhaiten Jopelle näyttää maistuvan kala.

– Saatiiin pakasteesta mätimuikkuja eli rasvaisemmalla ruualla nyt on yritetty ruokkia, että lintu saisi lihaa höyhenpeitteen alle. Jauhelihaa kanamunalla höystettynä ja hirvenlihaakin on annettu, kertoo Pentti Hytönen haikaran ruokalistasta.

Kuva: Matti Myller / Yle

Lintu on pihtiputaalaisten mukaan pärjännyt pakkassäästä huolimatta hyvin ja vaikuttaa kaikin puolin virkeältä.

– Se pomppaa ja tekee ilmassa komeita kaaria. Ei ole ainakaan vielä mitään ongelmia ilmennyt. Lintu lienee parivuotias ja varmaan viriili kaveri kunhan kevääseen päästään, sanoo Hytönen.

Talvi taittunee Suomessa

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle arvioi Yle Keski-Suomelle alkuviikosta, että lintu kestää jonkin verran kylmää. Suurin osa kattohaikaroista viettää talvensa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

– Kattohaikaran kipurajaa pakkasen suhteen on vaikea sanoa, mutta arvelisin että kymmenen asteen kylmemmällä puolella pitäisi Jopenkin olla vuorokauden ympäri ruokapöydän ääressä.

Helteen mukaan haikara syö oman painonsa verran päivässä ja suurin osa murkinasta kuluu nyt lämpimänä pysymiseen. Hellekin arveli, että Jopen muuton osalta peli on menetetty.

Kuva: Matti Myller / Yle

– Pihtiputaan ja talvehtimisalueiden välissä on niin monta tuhatta kilometriä talvea, että ei Joppe tuosta omin siivin muuttomatkalle lähde. Nyt on pärjättävä Pihtiputaan pakkasessa. Todennäköisesti Joppe käydään korjaamassa jossain vaiheessa sisätiloihin talvehtimaan, pohti lintuasiantuntija Suomeen eksyneen haikaran lähitulevaisuutta.

Pentti Hytöstä, Reino Rasia ja Joppe-haikaraa kävivät Pihtiputaalla tapaamassa toimittaja Jaana Polamo ja kuvaaja Matti Myller