1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lupaus on petollinen sana – "Liikojen lupaaminen syö luottamusta"

Elämme vuodenvaihteeseen sijoittuvassa lupausten ajattelumaailmassa. Esimerkiksi ammattilupaajalla on paljon hyvää tahtoa ja haluakin onnistua, mutta lupausten pitäminen vaatii ponnistelua ja vaivannäköä.

Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Psykologi Vesa Nevalaisen mukaan meillä on kielessämme sanapareja, joissa vahvasti oletetaan, ettei lupauksista tule vakuutteluista huolimatta mitään.

– Kuten esimerkiksi juopon lupaus, joka ei välttämättä johda mihinkään. Matkalla sattuu kaikenlaisia asioita, joiden edessä lupaus laukeaa. Joillekin se voi olla hyvinkin pieni syy, joka vie lupauksen mennessään. Sitten on heitä, jotka pitävät lupaamansa, vaikka heille voi tulla hyvinkin isoja esteitä. Lupausten vaihteluväli on valtavan suuri, sanoo Nevalainen.

– Lupaus on petollinen sana, vaikka taustalla voi olla aitoa halua muutokseen. Usein luvataan, vaikka itsekin tiedetään, ettei siitä tule mitään. Liiallinen lupauksista kiinni pitäminen voi puolestaan aiheuttaa itselle ja läheisille pahaa mieltä. Se onkin asia, jota ei yleensä ajatella, kun tehdään lupauksia. Suunnitellaan vain miten kivaa se on, kun päästään tavoitteeseen.

Lupaus ja luottamus kulkevat vahvasti yhdessä

Ammattilupaajalle on tyypillistä, että hyvää tahtoa on paljon ja mukana on ihan aitoa haluakin. Lupausten pitäminen vaatii ponnistelua ja vaivannäköä.

– Sellaiseen ihmiseen, joka lupaa paljon, tulee helposti suhtauduttua epäilevästi. Eikä jaksa olla kauhean pettynyt, jos se lupaus ei toteudukaan Liikojen lupaaminen syö luottamusta. Vuodenvaihteeseen helposti sijoittuukin lupausten ajattelumaailma. Monethan tekevät lupauksia, koska se kuuluu tapoihin, sanoo psykologi Vesa Nevalainen.

Liiallinen lupauksista kiinni pitäminen voi puolestaan aiheuttaa itselle ja läheisille pahaa mieltä.

Vesa Nevalainen

– Aina joukossa on ihmisiä, joilla voi olla sisäisiä lupauksia, joista he eivät puhu ääneen. Joku voi nimittäin sanoa, että eihän tuollaisia voi luvata, tai sitten muistetaan mainita, jos lupaus ei onnistunutkaan.

Nevalainen on tekemisissä työnsä puolesta ihmisten lupausten kanssa.

– Psykologin työssä tapaan ihmisiä, jotka lupaavat esimerkiksi lopettaa tai vähentää päihteiden käyttöä. Lasten puolella vanhemmat voivat luvata kasvattaa lapsiaan asiallisemmin. Silloin voidaan luvata hyvinkin vakavia asioita.

– En kuitenkaan puhuisi itsestäni näiden annettujen lupausten perään katsojana, vaikka tapaamme viikoittain. Minulle ei tarvitse olla tilivelvollinen. Mutta kyllähän näen työssäni näiden lupausten etenemisen ja olen se, joka on annetuista lupauksista kiinnostunut. Näin lupauksista voi tulla sitovampia kuin uudenvuodenyönä lausutuista yleisistä lupauksista, muotoilee Vesa Nevalainen.