Selvitys: Yhteinen turvallisuuskoulutus ei toisi säästöjä

Tuore selvitys ei tue Poliisiammattikorkeakoulun, Pelastusopiston, Raja- ja merivartiokoulun ja Kriisihallintakeskuksen yhdistämistä yhteiseksi turvallisuusakatemiaksi.

Kotimaa
Poliisiammattikorkeakoulu ulkoa.
Petri Aaltonen / Yle

Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella valmistuneen selvityksen mukaan valtion yhtenäinen turvallisuuskoulutus ei toisi sen kummemmin kustannussäästöjä kuin parempaa laatuakaan.

Poliisiammattikorkeakoulun, Pelastusopiston, Raja- ja merivartiokoulun ja Kriisinhallintakeskuksen yhdistäminen ei kannata ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Selvitys oppilaitosten yhdistämisestä tehtiin sisäministeriön rahoituksella.

Nykyisten oppilaitosten koulutukset tähtäävät eri tutkintotasoilla oleviin, eri laajuisiin tutkintoihin ja pätevyyksiin, ja opiskelun perustana on vahva työelämälähtöisyys.

– Yhden oppilaitoksen malli voisi toimia, jos kaikki tutkintokoulutus lähtisi samalta viivalta ja olisi koottu samaan fyysiseen paikkaan, toteaa tutkija Joanna Kalalahti Poliisiammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Yhdistyminen kasvattaisi Kalalahden mukaan kuitenkin koulutuskustannuksia ja vaatisi suuria investointeja. Nyt oppilaitokset toimivat eri puolilla Suomea eli Tampereella, Kuopiossa ja Imatralla.

Ajatusta kansallisesta "turvallisuusakatemiasta" on nostettu esiin aika ajoin, mutta nyt valmistunut selvitys on ensimmänen laaja arvio yhdistymisen hyödyistä ja haitoista.