Aarne Pelkonen: "Voitto muutti uraani voimakkaasti"

Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen voitto kolme vuotta sitten oli baritoni Aarne Pelkoselle alku nykyiselle uralle. Pelkosen mielestä Lappeenrannan laulukilpailut on ehdottomasti merkittävin kilpailu Suomessa.

Baritoni Aarne Pelkonen. Kuva: Heikki Tuuli / Lehtikuva

Lähipäivien ajan suomalaisten klassisen laulun ystävien katse kohdistuu Lappeenrantaan, kun Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut alkavat perjantaina tammikuun ensimmäisenä päivänä. Kilpailua on järjestetty 1960-luvun lopulta lähtien välillä kolmen, välillä kahden vuoden välein.

Kolme vuotta sitten Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjan voitti sopraano Eeva Hartemaa ja miesten sarjan baritoni Aarne Pelkonen.

Jännittävä ja rankka viikko

Baritoni Aarne Pelkonen (s. 1986) ei säästele sanojaan kehuessaan Lappeenrannan laulukilpailujen merkitystä suomalaiselle musiikkielämälle.

– Se on merkittävin kansallinen kilpailu, ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Kilpailulla on vuosien aikana ollut merkittäviä voittajia, jotka ovat nousseet kansainväliseen menestykseen. Se tekee kilpailusta uskottavan, sanoo Pelkonen.

Pelkosen mielestä kilpailun suuri medianäkyvyys tekee Lappeenrannan laulukilpailusta myös poikkeuksellisen.

– Voittajat pääsevät esille toisella tavalla kuin muiden kilpalujen voittajat.

Omasta kilpailuviikostaan kolme vuotta sitten Aarne Pelkosella on ristiriitaiset muistot.

– Oli hyvin jännittävä ja rankkakin viikko. Rankaksi kilpailun tekee se, että koko ajan pitää keskittyä kilpailuun ja unet jäävät vähiin. Mutta pääasiassa kuitenkin hyvät muistot, kun voittokin tuli.

Voitto sai uran nousuun

Aarne Pelkosen mielestä hänen uransa sai kilpailun voiton myötä uuden alun.

– Se muutti uraani voimakkaasti. Kilpailun myötä sain Suomesta hyvän agentuurin ja pääsin tekemään konsertteja eri orkestereiden kanssa. Lappeenrannan kisoista lähti koko uran tämän hetkinen kehitys, pohtii Aarne Pelkonen.

Tänä syksynä Aarne Pelkonen sai kahden vuoden kiinnityksen Saksaan Oldenburgin oopperataloon, jossa hän on laulanut Figaron osan Mozartin oopperassa Figaron häät. Joulun aikaan Pelkonen teki Suomessa useita joulukonsertteja.

– Nyt on sellainen sopiva tasapaino, että saa tehdä oopperaa ja konsertoida myös kotimaassa.

Kilpailuja Pelkonen ei ole kokonaan jättänyt. Viime keväänä Aarne Pelkonen osallistui kansainväliseen Sibelius-laulukilpailuun ja voitti sen.

Tämän vuoden Lappeenrannan laulukilpailujen finaalia Pelkonen ei pääse seuraamaan paikan päälle, mutta aikoo seurata niitä Internetin välityksellä.

Yle on tänäkin vuonna vahvasti mukana 1.1.2016 alkavissa Lappeenrannan laulukilpailuissa. Kilpailuja seurataan mm. Yle Radio 1:ssä sekä välieristä 3.1.2016 kello 16 alkaen osoitteessa yle.fi/klassinen

Yle Teemalta pääsee katsomaan laulukilpailujen finaalin loppiaisena 6.1.2016 kello 18 alkaen.