1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Järjestyksenvalvojat halutaan vastaanottokeskuksiin ennen kesää

Vastaanottokeskusten turvallisuutta halutaan parantaa sallimalla järjestyksenvalvojien toimiminen niissä. Asian mahdollistava lakimuutos halutaan eduskunnan käsittelyyn kevään aikana.

Kotimaan uutiset
Mustavalkoinen grafiikka järjestyksenvalvojasta.
YLE Uutisgrafiikka

Syynä järjestyksenvalvojien tarpeeseen ovat vastaanottokeskusten turvallisuusongelmat, kuten suomalaisten polttopulloiskut ja muut tuhotyöt sekä turvapaikanhakijoiden väliset tappelut.

Tällä hetkellä vastaanottokeskukset voivat käyttää vartiointiliikkeiden vartijoiden palveluja. Järjestyslain mukaisella järjestyksenvalvojalla on kuitenkin vartijaa pidempi koulutus ja laajemmat toimintavaltuudet, sillä järjestyksenvalvoja vastaa alueen järjestyksestä ja turvallisuudesta, eikä vartijan tapaan valvo asiakkaan omaisuutta.

Järjestyksenvalvoja voi esimerkiksi ottaa turvallisuutta uhkaavan henkilön kiinni. Järjestyksenvalvoja voi myös poistaa turvallisuutta uhkaavan henkilön alueelta.

Laki määrittelee tarkasti, missä tiloissa ja tiloissa järjestyslain mukaisen järjestyksenvalvoja voi toimia ja mitä valtuuksia järjestyksenvalvojilla eri tilanteissa on. Sen vuoksi asia tarvitsee muutoksen lakiin (siirryt toiseen palveluun).

Sisäministeriö pyrkii saamaan lakimuutoksen eduskunnan hyväksyttäväksi kevään aikana, viimeistään ennen eduskunnan kesälomia.

Korjaus 31.12 klo 10:25: Juttuun tehty tarkennuksia ja korjauksia koskien järjestyksenvalvoja ja vartijan koulutusta ja toimivaltuuksia. Alun perin jutussa puhuttiin pelkistä "järjestyksenvalvojista", nyt juttuun on tarkennettu, että kyseessä ovat järjestyslain mukaiset, poliisin asettamat järjestyksenvalvojat, jotka tarvitsevat järjestyksenvalvojan koulutuksen lisäksi vartijan koulutuksen. Jutusta on poistettu maininta, jonka mukaan järjestyksenvalvoja voi käyttää käsirautoja. Sekä järjestyksenvalvoja että vartija voivat molemmat käyttää niitä.
_ _Korjaus 31.12 klo 13:59: Toisin kuin jutussa mainittiin, järjestyslain mukaisilla järjestyksenvalvojilla ei ole valtuuksia pitää henkilöä säilössä. Määräaikainen säilössäpito-oikeus on esimerkiksi matkustaja-aluksella tai yleisötilaisuuksissa toimivalla järjestyksenvalvojalla, mikäli käytössä on poliisin hyväksymä säilöönottotila.

Lue seuraavaksi