Auringon röyhtäisy voi aiheuttaa näyttävän revontulishow'n – jos vain sää sallii

Revontulia voi nähdä taivaalla keskiviikkona illalla, jos sää pysyy selkeänä. Tarkkaavaiset voivat nähdä taivaalla myös neitsytmatkallaan liikkuvan Catalina-komeetan.

Kuva: Jani Lauanne
Tekijät

Seuraavien päivien aikana taivaalla saattaa näkyä komeita revontulia.

Ilmatieteen laitos tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että revontulia voi olla näkyvissä torstain vastaisena yönä. Auringossa on tapahtunut maanantaina pitkäkestoinen roihupurkaus, joka aiheuttaa revontulet.

Mikkelin tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen arvelee, että revontulia saattaa näkyä jo keskiviikkona illalla.

– Auringon aktiivisuus on laskemassa. Pitkän hiljaisuuden jälkeen aurinkopilkkuryhmä on suuntautunut maahan päin ja sitten on tapahtunut eräänlainen ”auringon röyhtäisy", jonka seurauksena aktiiviset auringon hiukkaset ovat lähteneet kovaa vauhtia maapalloa kohti. Nyt odotetaan, että tämä näkyisi revontulna jo tänä iltana. Ei pysty tarkkaan sanomaan milloin tämä tapahtuu, mutta pimeänä aikana ja selkeällä säällä on mahdollisuus havaita revontulia.

Taavitsainen myöntää siirtyvänsä illalla kameroineen hyvälle paikalle tarkkailemaan taivasta, jos sää on selkeä.

– On odotettavissa, että roihupurkaus on pitkäkestoinen, mikä tarkoittaisi sitä, että luvassa on koko ilta revontulen loimutusta. Kuitenkin hyvällä tuurilla revontulet saattavat näkyä vasta uuden vuoden aattona. Pohjoiseen horisonttiin kannattaa katsella, jos on pimeää ja selkeä taivas.

Tarkkaavaiset löytävät myös komeettoja taivaalta

Tähtitaivaalla on paljon muutakin näkemisen arvoista. Taavitsainen kertoo, että tällä hetkellä aurinkokunnassa matkaavista komeetoista on neitsytmatkalla Catalina-komeetta. Se ilmestyi Suomen aamutaivaalle joulukuun alussa.

Neitsytmatkalla kulkevan Catalina-komeetan voi bongata kiikareilla selkeällä säällä. Taavitsainen kertoo, että tarkkaavainen saattaa nähdä sen myös paljaalla silmällä. Kuva: Aki Taavitsainen / Mikkelin Ursa

– Catalina näkyy kiikareilla ja sen vuoksi sitä kutsutaan kiikarikomeetaksi. Se voi parhaimmillaan yltää noin 5 magnitudin kirkkauteen, jolloin sen kirkas ydin voi olla lähiaikoina havaittavissa myös paljain silmin pimeällä ja hyvissä olosuhteissa.

Taavitsainen kertoo, että vuoden vaihtuessa komeetta Catalina matkaa Karhunvartijan Arcturus tähden alapuolella.

– Se siirtyy pikkuhiljaa talven aikana Karhunvartijasta ylöspäin, Ajokoirien, Ison karhun sekä Lohikäärmeen tähdistöjen kautta aivan taivaan laelle. Komeetta himmenee todennäköisesti vasta helmikuussa, jolloin se häviää pikkuhiljaa näkymättömiin.