Apteekeissa nyt ruuhkaa – moni ennakoi vuodenvaihteen muutoksia Kelan korvauksissa

Vuodenvaihde tuo muutoksia lääkekorvausjärjestelmään. Viidenkympin alkuomavastuu koskee jatkossa kaikkia täysi-ikäisiä. Peruskorvaus nousee hieman, mutta niin nousevat kiinteät omavastuutkin. Vuosiomavastuu tullee olemaan hieman yli 610 euroa.

Kotimaa
Asiakkaita istumassa apteekin palvelupisteillä.
Siru Päivinen / Yle

– Vuodenvaihteessa apteekkeja työllistävät aina Kelan kattokorvaukset, eli asiakkaat hakevat lääkkeitä vielä siihen edulliseen kattohintaan. Tänä vuonna ruuhkaa tuo aiempaa enemmän myös Kela-korvauksiin tulossa olevat uudistukset omavastuineen, proviisori Leena Svensk Joensuun uudesta apteekista kertoo.

Vuoden 2016 alussa Kelan maksamiin lääkekorvauksiin tulee täysi-ikäisiä koskeva uusi alkuomavastuu. Kela-korvausta saa vasta sen jälkeen, kun lääkeostot ylittävät 50 euroa. Kuitteja ei tarvitse säilyttää, apteekit ja Kela seuraavat omavastuun kertymistä.

Kuten aiemminkin, Kela-korvattavat lääkkeet kuuluvat kolmeen eri korvausluokkaan. Peruskorvaus nousee hieman aiemmasta, 35 prosentista 40 prosenttiin lääkkeen hinnasta. Alempi erityiskorvaus on jatkossakin 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia lääkkeen hinnasta.

Tällä hetkellä 1,3 miljoonaa suomalaista kuuluu erityiskorvattavien lääkkeiden piiriin.

Proviisori Leena Svensk

– Suurin osa reseptilääkkeistä on Kela-korvattavia. Eniten haetaan diabetes-, verenpaine- ja sydänlääkkeitä. Tällä hetkellä 1,3 miljoonaa suomalaista kuuluu erityiskorvattavien lääkkeiden piiriin, proviisori Svensk kertoo.

Reaaliaikaista tiedonsiirtoa

– Kyllä näitä muutoksia tänne apteekkeihinkin riittää. Viime keväänä uudistui annosjakelu, ja nyt vuoden alusta tullaan olemaan jo aikalailla reaaliaikaisessa tiedonsiirrossa. Uusia lääkkeitä tulee koko ajan ja hinnat elävät jatkuvasti. Apteekit ja Kela seuraavat yhdessä asiakkaan osto- ja lääkekertymää, joten itse ei tarvitse välttämättä korvauksia ja omavastuita laskea, kertoo proviisori Leena Svensk.

Omat tietonsa voi halutessaan tarkistaa Kelan sivuilta, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Vanha kunnon Kela-kortti on kuitenkin hyvä pitää mukana kukkarossa, tietotekniikka voi joskus takkuilla ja silloin kortista on apua.

Jatkossa reseptiasiakkaille on luvassa enemmän hintaneuvontaa. Vuodenvaihteen jälkeen asiakkaalle on aina kerrottava niin sanotussa hintaputkessa olevista lääkkeistä edullisimman vaihtoehdon hinta.

– Hinnat päivittyvät kahden viikon välein, joten tämä tulee viemään hieman aikaa ja kenties hidastaa asiointia lääkejakelussa, proviisori Svensk ennakoi.

Reseptiasioinnin lisäksi muutoksia tulee myös käsikauppaan. Uusia herpeslääkkeitä, uusi särkylääke ja ensimmäistä kertaa myös migreenilääke löytyvät jatkossa reseptittömältä puolelta.