1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisipäällikön huoli: Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu työllistää poliisia yhä enemmän

Yli 30 000 turvapaikanhakijan tulo Suomeen vaikuttaa poliisin jokapäiväiseen työhön. Suunnitelmat vähentää poliisien määrää ihmetyttävät Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikkö Sauli Kuhaa.

turvapaikanhakijat
järjestelykeskus, Tornio, turvapaikanhakija, poliisi, viranomainen
Jari Vesa / Yle

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu työllistää poliisipäällikkö Sauli Kuhan mukaan poliisia yhä enemmän. Oulun poliisilaitoksen alueella asumisyksiköitä on yli 20, joiden rauhaa poliisi turvaa. Turvapaikanhakijoita on lähes 4000.

Hälytyksen tullessa poliisi menee paikalle usean partion voimin. Tämä on pois muusta poliisitoiminnasta.

Suurin riski majoitusyksiköissä on turvapaikanhakijoiden keskinäiset kahinat.

Sauli Kuha

– Suurin riski majoitusyksiköissä on turvapaikanhakijoiden keskinäiset kahinat. Hälytyksen tullessa sinne ei voida mennä yhden partion voimin, vaan sellaisella poliisijoukolla, että keskinäiset kahinat ja tappelut saadaan varmasti taltutettua, kertoo poliisipäällikkö Sauli Kuha Oulun poliisista.

– Joudumme taiteilemaan eri kulttuurien ristipaineiden keskellä ja tämä aiheuttaa konflikteja. Tämä on suurin poliisin haaste tällä hetkellä, jatkaa Kuha.

– Kun poliisipartiot ovat hälytyksen takia töissä, viiveajat kasvavat. Jos esimerkiksi Kainuun Hyrynsalmella on kaksi partiota hälytettynä, ei muualle Kainuuta ole sillä hetkellä partiota lähettää, kertoo Kuha.

Leikkaussuunnitelmat huolestuttavat

Poliisipäällikkö Sauli Kuhan mukaan turvapaikanhakijoiden tuoma työmäärän kasvu ja toisaalta suunnitelmat leikata tulevina vuosina poliisien määrää 900:lla sopivat yhteen erittäin huonosti.

– Tätä huolta yritetään saada kirjoitettua maamme sisäisen turvallisuuden selonteko-ohjelmaan. On suorastaan inhottava tilanne, että samaan aikaan kun aiotaan vähentää poliisin määrää, meillä on käsissä ennennäkemätön turvapaikanhakijoiden työmäärähaaste, Kuha sanoo.

Poliisin työ ei ainakaan vähene.

Sauli Kuha

– Sisäministeri Petteri Orpo on sanonut, että kolmannes turvapaikanhakijoista voi saada oleskeluluvan ja loput palautetaan lähtömaahansa. Keväällä aloitetaan turvapaikanhakijoiden palauttamiset. Se sitoo poliisin työvoimaa entisestään.

– Toisaalta esimerkiksi itärajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden määrät ovat lisääntyneet koko ajan. Poliisin työ ei ainakaan vähene, summaa Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikkö Sauli Kuha.

Korjaus 31.12.2015 klo 10.55: Sana maahanmuuttajat muutettu turvapaikanhakijoiksi.

Lue seuraavaksi