1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdysvalloissa ja Venäjällä on kohteliasta hokea toisen etunimeä – suomalaista tapa ahdistaa

Nimen toistaminen keskustelussa on yksi tapa osoittaa kohteliaisuutta. Suomeen levinnyt kahvilaketju onkin tunnettu siitä, että kahvikuppeihin kirjoitetaan kahvin tilaajan etunimi. Suomen kielen tutkija tunnistaa etunimi-ilmiön ja osaa kertoa, miksi se kuulostaa suomalaisen korvaan hassulta.

Kotimaan uutiset
Nimiä paperilla
Susanna Pekkarinen / Yle

Yhdysvalloissa ihmisen etunimen toistaminen häntä puhuteltaessa on hyvin tavallista. Ilmiö toistuu niin asiakaspalvelutilanteessa kuin läheisten ystävien jutustelussa.

Ilmiö on suomalaisille vieras, sillä meillä etunimeä on tapana käyttää hyvin harkiten. Suomen kielen tutkija Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta tunnistaa etunimi-ilmiön ja osaa kertoa, miksi se kuulostaa suomalaisen korvaan hassulta.

– On olemassa etäkohteliaisuutta ja lähikohteliaisuutta. Suomalaisille on tyypillisempää osoittaa kohteliaisuutta ottamalla etäisyytä toiseen ihmiseen. Siksi esimerkiksi nimen mainitseminen voi tuntua meistä hyvin intiimiltä ja tungettelevalta, eikä se saa meillä kohteliaisuuden leimaa, Lappalainen kertoo.

Kohteliaisuuden määritelmä riippuu kulttuurista

Eri kielissä kohteliaisuuden keinot ovat erilaisia, eikä ole olemassa kohteliaita tai epäkohteliaita kieliä. Nimen toistaminen on yksi tapa puhutella toista ja moni amerikkalainen kokee, että se on vain läheisyyden osoittamista ja henkilökohtaisuutta.

Myös venäläiseen keskustelukulttuuriin liittyy nimen käyttö.

Hanna Lappalainen

– Meillä etunimen käyttö liittyy tuttavallisuuteen ja läheisyyteen, eikä sitä ole tapana toistella edes sinutellessa, Lappalainen korostaa.

Suomen kielessä ei ole täydellistä vastinetta englannin please-termille, jota käytetään, kun halutaan esimerkiksi pyytää tai kysyä jotain kohteliaasti. Suomessa samaa haetaan konditionaalilla, eli sanan loppuun lisätään -isi-pääte.

– Myös venäläiseen keskustelukulttuuriin liittyy nimen käyttö. On jopa epäkohteliasta, jos sitä ei aika ajoin toista keskustelussa. Ilmiö ei siis ole täysin amerikkalainen, vaan venäläisten lisäksi esimerkiksi ruotsalaiset käyttävät etunimeä enemmän kuin suomalaiset, Lappalainen kertoo.

Lue seuraavaksi