Yle Hämeen satatonnarit: kemikaalit, muslimit kaupassa ja Ulla-hevonen

Ihmisen hormoonitasapainoa häiritsevät kemikaalit, kauppiaiden uudet haasteet muslimiasiakkaiden kanssa sekä suuri suomenhevonen Ulla. Nämä jutut keräsivät eniten lukijoita Yle Hämeen sivuille vuonna 2015. Myös AC/DC, Lidl ja onnettomuudet kiinnostivat.

hormonit
Perrchenhevosen kavio
Tiina Kokko / Yle

Yle Hämeen nettisivuilla julkaistuista jutuista kolme oli selvästi ylitse muiden. Ne keräsivät kukin yli 100 000 lukijaa.

Lähes 130 000 lukijaa keräsi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen haastattelusta syntynyt juttu hormonaalisista haitta-aineista.

Haitta-aineita on kaikkialla ja ne vaikuttavat esimerkiksi ihmisen hormonien eritykseen. Vaikutukset saattavat näkyä vasta usean sukupolven jälkeen, kun pojalle kasvaakin rinnat ja omien lapsien saanti vaikeutuu.

Jutusta tuli positiivista ja negatiivista palautetta

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sanoi haastattelussa näin:

– Radikaaleimmat tutkijat ovat jo varmoja, että hormonihäiritsijät ja niiden yhteisvaikutus saattaa olla suurtenkin sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen takana, tai vaikuttamassa osittain muistisairauksiin.

Jutun kirjoittaneella Maarit Piri-Lahdella idea aiheesta muhi pitkään. Taustalla oli oma kiinnostus eri aineissa oleviin kemikaaleihin ja niiden vaikutuksesta ihmisiin ja varsinkin yhteisvaikutuksiin.

Toimittaja kiinnostui kunnolla vasta kun parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoi, että vaikka hormonihäiritsijöitä on tutkittu jo pitkään, niistä ei ole saatu aikaan lainsäädäntöä.

– Sain nettijutustani todella paljon palautetta negatiivista ja positiivista, Ymmärrän, että joku äiti saattoi myös kauhistua jutustani. Nuoremmat kiittelivät. Perehtyminen tuoteturvallisuuden valvontaan on kyllä pudottanut laput silmiltäni. En ota kantaa, mihinkään "uskonasioihin", mutta mielestäni kuluttajan pitäisi tänä päivänä halutessaan saada helposti tietää, mitä tuotteissa on.

Komissio ei ole vieläkään saanut määriteltyä mitkä aineet on syytä nimetä haitallisiksi hormonihäiritsijöiksi.

Pakolaistulva nosti possujutun uudelleen esiin

Nettijuttu "Possu pitää eristää: uskonto haastaa suomalaiset kauppiaat ja lihamestarit" julkaistiin alkuperin jo elokuussa 2013.

Se sai yllättäen uusia lukijoita syksyllä 2015, kun ihmiset alkoivat jakaa vanhaa juttua sosiaalisessa mediassa. Uusintakierroksella se sai 110 000 lukijaa.

Jutun kirjoittanut Miki Wallenius muistelee napanneensa aiheen Keskon asiakaslehdestä, jossa heräteltiin kauppiaita huomaamaan uudet asiakasryhmät.

– Lähetimme tuolloin toimitusharjoittelijan paikkakunnalla asuvien muslimimiesten kanssa kauppaan. Miehet näyttivät ja kertoivat millaista on käydä ostoksilla suomalaisessa kaupassa. Juttu puhutti jo silloin, mutta oli yllätys että se edelleen kiinnosti kaksi vuotta myöhemminkin. Ehkä syynä oli raju pakolaiskeskustelu.

Eniten kohua herätti tämä pätkä:

Afganistanista Suomeen pakolaisena yli 10 vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut muslimi Ahmadshah Bayat on tarkkana siitä, mitä hän uskaltaa suomalaisen marketin lihatiskiltä ostaa.

– Ostan rohkeasti kalaa tai kanaa. Toivon, etteivät työkalut mene kaupan lihatiskillä sekaisin.

Olisi parempi, jos sianlihalle olisi aivan eri työvälineet kuin muulle lihalle.

Jättikokoinen Ulla kiinnosti

Eläinaiheiset jutut ovat netissä suosittuja. Ylitse muiden nousi Yle Hämeen sivuilla vuonna 2015 juttu percheron-rodun suuresta Ulla-hevosesta. Hämeenlinnassa Ulla on jo julkkis, mutta Yle Hämeeseen haluttiin video, joka auttaisi hahmottamaan kuinka suuri hevonen on.

Ullan omistaja Jaana Saaristo haki hevosensa Ranskasta. Näin Jaana kuvaili suhdettaan hevoseensa.

– Ulla on oikea hevonen. Se on oikea työhevonen. Se on paras kaveri ihmiselle, ja se on minun paras kaverini. Sitä on niin vaikea selittää ilman, että alkaa silmäkulmat kostua, mutta sanotaan, että siinä on kaikki, mitä hevosessa voi olla

Jutun kirjoittanut Tiina Kokko innostui aiheesta luettuaan lehtijutun Ullasta.

– Ullasta piti saada juttua myös radioon ja nettiin. Sovin Ullan omistajan Jaana Saariston kanssa, että tulen tekemään suoraa juttua hänestä ja Ullasta radion aamulähetykseen. Aamukahdeksan kieppeillä taisimme kuvaaja Hannu Harhaman kanssa olla paikalla ja siellä meitä Ulla jo tervehtikin. Siinä jutellessa ja radiojuttua tehdessä Jaana valjasti Ullan. Hannu kuvasi juttukeikan. Videosta ja haastatteluista kokosin nettijutun. Vein muuten Ullalle tuliaisiksi pussillisen porkkanoita. Ne maistuivat hyvin, Tiina Kokko muistelee työtehtäväänsä.

Ullan todellinen paino askarrutti ihmisiä. Ehkä joku päivä löytyy tarpeeksi suuri vaaka, jolloin todellinen paino saadaan kirjattua.