1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotiäidit puhuttivat jo 150 vuotta sitten – Sanomalehti korvasi kirkonkuulutukset

Tampereen Sanomissa kerrottiin vuonna 1866 nitroglyseriinivarkaudesta, moitittiin yleisönosastolla kotiin jääviä naisia ja etsittiin kaunismuotoisia seuralaisia. Tampereen ensimmäisen lehden julkaiseminen aloitettiin, kun kirkonkuulutukset eivät riittäneet enää tiedonvälitykseksi.

Kuva: Kansalliskirjasto

Tampereella päästiin lukemaan ensimmäistä kertaa paikallisuutisia sanomalehdestä tasan 150 vuotta sitten, kun Sanomia Tampereelta aloitti ilmestymisensä 2. tammikuuta 1866. Kaupungin ensimmäisessä sanomalehdessä julkaistiin uutisia ja kaupunkilaisten ilmoituksia, mutta myös yleisönosastokirjoituksia, jatkokertomuksia ja seuranhakuilmoituksia.

Kovia uutisaiheita 1860-luvulla olivat varkaudet ja kadonneet tavarat, joita tamperelaiset etsivät ilmoitusten avulla. Varkaiden kynsiin päätyi usein viljaa ja joskus nitroglyseriiniäkin.

– Lehdessä oltiin kuitenkin sitä mieltä, ettei sisältö voi olla pelkkiä ilmoituksia ja uutisia. Ajateltiin, että jotain kevennystäkin tarvittiin, kertoo Tampereen ensimmäisen  sanomalehden alkutaivalta tutkinut historoitsija Juha Javanainen.

Keveyttä toivat esimerkiksi seuranhakuilmoitukset, joita Javanaisen mukaan julkaistiin toistuvasti. Näin seuraa haettiin huhtikuussa 1866:

"Katsokaas tänne kauniit nuoret tytöt. Kaksi nuortamiestä parhaassa iässänsä, jotka ovat havainneet, ettei miehenole hyvä yksin olla, hakevat itsellensä naiskumppania. Luottaen kauniitten tyttöjen hyvään sydämeen pyydämme heitä tätä asiaa miettimään. Ne jotka tästä pitävät lukua jättäkööt kirjakauppaan kirjallisen sinetillä varustetun vastauksen naimamielisille, jossa ikä ja muut asianhaarat mainitaan. Kaunista muotoa vaaditaan välttämättömästi, mutta rahaa ainoastaan muuan sata markkaa."

Joku koki sen raskaana, että naapurin rouva ei menekään töihin tehtaalle. 150 vuotta sitten elettiin ihan samanlaisessa arvostelumaailmassa kuin tänä päivänä.

Juha Javanainen

Kotiäidit yleisönpalstan kynsissä

Myös Tampereen Sanomissa julkaistussa Tammerkosken partaalla -jatkosarjassa oli romantiikkaa. Kertomuksissa opetettiin kuvitteellisten hahmojen avulla, miten miesten ja naisten pitää rakastua toisiinsa ja kuinka seurustelun kuuluu edetä.

Kansalaiset pääsivät ääneen yleisönosastolla jo ensimmäisessä tamperelaisessa sanomalehdessä. Javanaisen mukaan esimerkiksi kotiäidit joutuivat arvostelun kohteeksi mielipidepalstalla.

– Joku koki sen raskaana, että naapurin rouva ei menekään töihin tehtaalle. On ihmeellistä, että 150 vuotta sitten elettiin ihan samanlaisessa arvostelumaailmassa kuin tänä päivänä, sanoo Javanainen.

Kieli haki muotoaan

Päällisin puolin sanomalehden raamit olivat samat kuin nytkin, mutta suomen kieli ja uutisoinnin nopeus olivat vielä hakusessa.

– Lehden päätoimittaja pyysi lukijoita lähettämään viestin, jos he huomaisivat lehdessä vääriä sanamuotoja. Virheet korjattiin sitten seuraavassa numerossa, kertoo Javanainen.

Uutiset saattoivat olla kuukaudenkin vanhoja tapahtumia, jos ne tulivat maakunnan kirjeenvaihtajilta. Aluksi lehti myös ilmestyi vain kerran viikossa.

Kirkonkuulutukset eivät enää riittäneet

Tampereen Sanomien lukijakunta ei ollut alkuaikoina kovinkaan suuri, sillä harva tamperelainen osasi silloin lukea. Javanaisen mukaan lehteä lukivat enimmäkseen säätyläiset, joilla oli varaa tilata lehti kotiin kannettuna.

– Ei työväki 10–12-tuntisen työpäivänsä jälkeen olisi edes jaksanut lukea lehteä, vaikka olisi osannutkin, toteaa Javanainen.

Tampereen Sanomat syntyi 1866 kuitenkin selvään tarpeeseen: Tampereella oli jo niin paljon asukkaita, etteivät kirkonkuulutukset ja kirkonmäellä kerrotut juorut enää riittäneet tiedonvälitykseksi.

Kymmenisen vuotta Tampereen Sanomat sai hoitaa tiedonvälityksen yksin. Kun puoluepolitiikka alkoi nostaa päätään, sanomalehtiä syntyi lisää.

– Tampereen Sanomat jatkoi ilmestymistä vuoteen 1919 asti, mutta sisällissodan aikana sen toimitus tuhoutui niin pahoin, ettei toimintaa voitu enää jatkaa sellaisenaan, kertoo Javanainen.