1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitus pyrkii petraamaan lepsua lainvalmistelua

Uusi arviointineuvosto on hallituksen vastaus rajuun arvosteluun huonosta lainvalmistelusta.

politiikka
Lakikirjoja.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Paljon kritiikkiä lainvalmistelun heikosta laadusta saanut hallitus pyrkii parantamaan otettaan perustamalla lainsäädännön arviointineuvoston.

Perustamisvaiheessa arviointineuvosto keskittyy hallituksen esitysten talousvaikutusten arviointiin, mutta jatkossa arvioinnit voivat koskea myös muita vaikutuksia. Neuvosto ottaa kantaa esitysluonnosten perustelujen kestävyyteen ja esitettyjen johtopäätösten uskottavuuteen.

Arviointineuvosto valitsee ne hallituksen esitykset, joista se antaa lausuntonsa. Lausunnot ovat julkisia. Säädösten tultua voimaan neuvosto voi myös arvioida, ovatko lainsäädännön vaikutukset toteutuneet arvioiden mukaan.

Neuvosto tulee koostumaan puheenjohtajasta ja kahdesta varapuheenjohtajasta. Lisäksi arviointineuvostoon voidaan nimetä enintään kuusi muuta asiantuntijajäsentä. Puheenjohtaja ja jäsenet nimitetään alkuvuoden aikana.

Lakien laaduntarkkailija

Hallitusohjelmassa perustettavaksi sovitun arviointineuvoston on tarkoitus parantaa erityisesti hallitusten esitysten vaikutusarviointien laatua. Hallitus on saanut syksyn aikana paljon kritiikkiä leväperäisestä lainvalmistelusta, mutta lainvalmistelun heikko taso ei ole ollut vain nykyisen hallituksen ongelma.

Asiantuntijat ovat kritisoineet myös edellisiä hallituksia siitä, että lakeja valmisteltaessa tutkimustietoon pohjautuvat arviot niiden vaikutuksista ovat olleet usein puutteellisia.

Lue seuraavaksi