1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lasten tuhmia videoita, solvaamista ja törkyä – Periscopessa ei silti ole aihetta hysteriaan, sanovat asiantuntijat

Suureen suosioon nousseessa sosiaalisen median palvelu Periscopessa on paljon törkyä ja uhkia lapselle, sanoo sosiaalisen median asiantuntija Jari Lähdevuori. Syytä hysteriaan ei kuitenkaan ole – vaan kyseessä on jopa hyödyllinen sovellus.

Periscopella lähettäjä kuvaa yleensä itseään suoraan lähetykseen, jota kuka tahansa voi katsella. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Luova johtaja Jari Lähdevuori sosiaalisen median toimistosta Kuriosta sanoo, että hän on nähnyt Periscopessa lähinnä asiallisia lähetyksiä.

– Niihin on saattanut tulla asiattomia kommentteja, mutta lähetykset eivät itsessään ole olleet mitenkään luokattomia.

Hänen mukaansa Periscopeen liittyy kuitenkin asioita, jotka vanhempien kannattaisi tietää, jos heidän lapsensa käyttää palvelua.

Lähdevuoren mielestä yksityisyydensuoja on asia, jota kannattaa miettiä. Periscopessa-sovelluksessa lähettäjä kuvaa suoraa videota, jonka kuka tahansa ja missä tahansa voi nähdä. Yleensä kuvattava on lähettäjä itse, ja vastaanottaja näkee hänen sijaintinsa.

– Jopa katuosoitteen tarkkuudella pystyy katsomaan, mistä video on peräisin.

Kuka tahansa voi myös käydä kommentoimassa videota anonyymisti – siis "huutelemassa yhtä sun toista", Lähdevuori sanoo.

Monet pitävät muita some-palveluita vaarallisempana

Facebookissa laajalle levinneessä päivityksessä suomalaisnainen varoittelee vanhempia Periscopesta, jossa on hänen mukaansa monenlaista sopimatonta materiaalia. Päivityksessä nainen kertoo havainneensa, että jopa 10-vuotiaille tytöille tulee asiattomia kommentteja. Kirjoittajan mukaan tytöt ovat "estottomia ja vietävissä" ja saattavat esimerkiksi nostaa paitaansa.

Näissä normaalit mediakasvatusvinkit pelaavat.

Ulla Siimes

Lähdevuori sanoo, että tällaista materiaalia voi hyvin olla Periscopessa.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, onko Periscopessa enemmän roskaa kuin muissa sosiaalisen median palveluissa. Sen vaaroista on kuitenkin puhuttu hänen mukaansa paljon, ja Lähdevuori on havainnut hysteriaakin. Hänen mielestään Periscopea ei kannata pitää huolestuttavampana kuin muita palveluita.

– Veikkaan, että tilanne on sama kuin monesti uusien palveluiden osalla. Periscopessa vähän kokeillaan keskustelun rajoja ja haetaan keskustelun muotoa. Toivon mukaan – ja on oletettavaa, että myös Periscopessa keskustelukulttuuri kehittyy ja muotoutuu sellaiseksi, että siellä ei ole tämän tyylistä materiaalia. Jos on, ei sitä kukaan käytä.

Vanhempainliitto: Mieluummin mediakasvatusta kuin kieltoja

Myös Vanhempainliitossa on havahduttu siihen, että Periscopesta voi tulla kyselyitä. Vielä ei ole oikeastaan tullut, kertoo toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Hänkään ei ole paniikissa Periscopen takia.

Siellä on mahdollisuus päästä käsiksi ympäri maailmaa erilaisiin tunnelmiin, kaupunkeihin ja ihmisiin, todella kivaan globaaliin keskustelukulttuuriin.

Jari Lähdevuori

– Näissä normaalit mediakasvatusvinkit pelaavat. Että vanhemmat olisivat kiinnostuneita omista lapsistaan ja heidän toimistaan sosiaalisessa mediassa ja keskusteltaisiin siitä, mitä sosiaalisessa mediassa voi ja ei voi tehdä.

Hän ei suosittele estämään lapselta palvelun käyttöä vaan mieluummin tutustumaan palveluun lapsen kanssa. Myös luova johtaja Lähdevuori on samaa mieltä.

Periscopen käyttöä ei kannata estää, koska lapsi kuitenkin jossain vaiheessa törmää siihen, halusi vanhempi tai ei. Toinen syy on, että palveluista on hyötyä.

– Siellä on mahdollisuus päästä käsiksi ympäri maailmaa erilaisiin tunnelmiin, kaupunkeihin ja ihmisiin, todella kivaan globaaliin keskustelukulttuuriin, Lähdevuori summaa.