Turussa rakennetaan ennennäkemätöntä vauhtia

Turun ydinkaupunkialueen asukasmäärää on tarkoitus kasvattaa 60 000:lla vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti asuntotuotanto on kasvamassa. Tällä hetkellä on rakenteilla tai suunnittelussa noin 20 000 asuntoa.

Turku
Grafiikka, jossa kartalla Turun rakennushankkeita.
Kalle Mäkelä / Yle

Turussa on meneillään ennennäkemätön rakennusbuumi.

Kaupungissa on parhaillaan käynnissä useita sekä julkisia että yksityisiä rakennushankkeita.

Erityisesti asuntotuotanto on kasvamassa. Tällä hetkellä on rakenteilla tai suunnittelussa noin 20 000 asuntoa, jotka valmistuvat lähivuosina.

Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo, että tavoitteena on kasvattaa Turun ydinkaupunkialueen asukasmäärää 60 000:lla vuoteen 2035 mennessä.

– Eli tämä vastaa vain kolmasosaa. Aika paljon tarvitaan vielä muutakin.

Hintsasen mukaan olennaisin piirre on se, että kaupunkirakenne tiivistyy.

– Uusia alueita syntyy nykyisen kaupunkirakenteen ulkopuolelle aika vähän, mutta keskustan välittömään läheisyyteen syntyy uusia ja monipuolisia asumisen ja työskentelyn alueita.

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Niko Aaltonen ei muista, että Turussa olisi ollut pitkään aikaan näin paljon rakennushankkeita samaan aikaan vireillä.

– Tyksin sairaalahanke, Medisiina-D, Harppuunakortteli, Kakolan alue, telakkaranta. Tässä on suuria hankkeita lähdössä käyntiin tai jo käynnissä.

– Vaikeaa sanoa, mistä rakentamisbuumi johtuu. Tietenkin, kun pitkään aikaan ei ole kauheasti mitään rakennettu, niin ensi vuoteen kasautuu paljon hankkeita. Ehkä tässä saattaa olla myös pieniä taloudellisen nousun merkkejä, Niko Aaltonen arvioi.