1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Keskiafrikkalaiset äänestävät presidentistä – tavoitteena paluu demokratiaan ja rauhaan

"Monet uskoivat, että tämä päivä ei olisi mahdollinen", väliaikainen presidentti Catherine Samba-Panza sanoi käydessään äänestämässä. Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman köyhimmistä valtioista, jota kristittyjen ja muslimien välinen väkivalta on repinyt pahoin.

Äänestäjä tarkastelee listaa presdienttiehdokkaista äänestyspaikalla Banguissa 30. joulukuuta. Kuva: Issouf Sanogo / AFP

Keski-Afrikan tasavallassa rauhanturvaajat partioivat äänestyspaikkojen liepeillä, kun äänestys presidentistä ja uudesta parlamentista alkoi keskiviikkoaamuna.

– Tulimme äänestämään, koska haluamme olla vapaita palaamaan ammatteihimme. Haluamme konfliktin loppuvan, liikemies Gradias Vara sanoi uutistoimisto Reutersille pääkaupunki Banguissa.

Äänestäjillä on valittavanaan noin 30 presidenttiehdokasta. Voittajan ennakointi on vaikeaa, koska mielipidemittauksia ei ole järjestetty. Kärkiehdokkaista kaksi on kristittyjä ja yksi muslimi.

Vaalien voittajan toivotaan pystyvän vakauttamaan väkivallan repimää maata. Muslimisissit pitävät hallussaan alueita syrjäseuduilla, ja heidän aseistariisumisensa on suuri haaste uudelle presidentille.

Muslimien ja kristittyjen välisessä väkivallassa kuollut tuhansia

Keski-Afrikan tasavalta joutui kaaokseen alkuvuonna 2013, kun muslimikapinallisten liitto Séléka kaappasi vallan presidentti François Bozizélta.

Muslimikapinalliset syyllistyivät väkivaltaisuuksiin kristittyjä siviilejä kohtaan, ja kristittyjen muodostamat niin kutsutut anti-balaka-joukot kiihdyttivät kostotoimillaan uskonryhmien välisiä raakuuksia.

Muslimien ja kristittyjen välisissä väkivaltaisuuksissa on viime vuosien aikana kuollut tuhansia, ja uutistoimisto AP:n mukaan jopa noin miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Keski-Afrikan tasavallassa asuu noin viisi miljoonaa ihmistä, joista enemmistö on kristittyjä. Valtio on yksi maailman köyhimmistä, vaikka sillä on rikkaat mineraalivarat.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vaaleja lykättiin useita kertoja

Presidentinvaaleja ja niiden kanssa samanaikaisesti järjestettäviä parlamenttivaaleja jouduttiin lykkäämään useita kertoja, pääosin turvallisuussyistä. Viimeksi vaaleja lykättiin sunnuntailta keskiviikolle, jotta vaalilipukkeet ehdittäisiin jakaa ja vaalitoimitsijat kouluttaa.

Väliaikainen presidentti Catherine Samba-Panza kävi äänestämässä Banguissa ja yllytti muita tekemään samoin.

– Monet uskoivat, että tämä päivä, tämä äänestys ei ikinä olisi mahdollinen turvallisuus- ja järjestelysyistä. Mutta kuten näet, me kaikki äänestämme rauhassa ja arvokkaasti, ja olen ylpeä siitä, Samba-Panza sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Samba-Panzaa ja kahta edellistä presidenttiä estettiin lailla asettumasta ehdolle.

Reutersin mukaan jotkut parlamenttivaalien ehdokkaat kertoivat, että heidän nimiään ja kuviaan ei ollut esillä kaikilla äänestyspaikoilla. Toistaiseksi äänestys on kuitenkin sujunut rauhallisesti.

Ääntenlaskennan odotetaan kestävän useita päiviä. Presidentinvaalien kahden kärkiehdokkaan välinen toinen kierros on tarkoitus järjestää tammikuun 31. päivänä.