1. yle.fi
  2. Uutiset

Hennalan vanha varuskunta-alue muuttaa muotoaan hitaasti – vastaanottokeskuksen tulevaisuus on avoin

Hiljaiseloa varuskuntatoiminnan lakkautuksen jälkeen viettänyt Hennalan kasarmialue Lahdessa sai yllättäen uutta eloa turvapaikanhakijoista syksyllä. Vastaanottokeskus on vuokralla, samaan aikaan sen käytössä olevia tiloja myydään siinä kuin muitakin.

varuskunnat
Toinen Hennalan vastaanottokeskusen asuinrakennuksista (taustalla)
Markku Lähdetluoma / Yle

Hennalan varuskunta-aikaiset rakennukset ovat menneet odotettua paremmin kaupaksi.

35:sta kiinteistöstä on myyty vuoden aikana 20 ja neliöistä puolet, mutta myytävää riittää edelleen. Erityisesti isoja rakennuksia on ollut vaikea saada kaupaksi.

– Hennalassa on monenlaisia toimijoita ja sinne ollaan remontoimassa niin firmojen toimi- kuin asuintilojakin, mikä on alueelle hyvä. Myymättä on vielä 30 000 neliötä eli erittäin paljon, kertoo myyntipäällikkö Asko Taskila Senaatti-kiinteistöistä.

Myymättä ovat esimerkiksi entinen sotilassairaala, sotilaskoti ja kaksi isoa kasarmirakennusta, joissa SPR:n vastaanottokeskus toimii vuokralla.

Vuokralaiset eivät estä Taskilan mukaan tilojen kauppaamista.

Vastaanottokeskuksella tilojen laajentamissuunnitelmia

Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksen vuokrasopimus jatkuu ainakin elokuun loppuun saakka. Yhdistys suunnittelee myös uusien tilojen vuokraamista.

– Tarkoituksena on saada alaikäisille oma yksikkö Hennalan aitojen sisälle. Siitä on valmistelu meneillään ja ratkaisua odotetaan ensi vuoden puolella, sanoo SPR:n Hennalan päällikkö Markku Heikkilä.

Käytännön elämä, toiminta ja työnteko täällä perustuu siihen ajatukseen, että tuskin meidän toiminta elokuussa loppuu.

Markku Heikkilä

Hän myös uskoo, että vastaanottokeskuksen toiminta Hennalassa jatkuu elokuun jälkeenkin.

– Meillä on paperilla määräaikainen sopimus vastaanottokeskuksesta elokuun loppuun saakka 2016, mutta käytännön elämä, toiminta ja työnteko täällä perustuvat siihen ajatukseen, että tuskin meidän toiminta elokuussa loppuu.

Pitkässä juoksussa Hennalasta aiotaan rakentaa puistomainen asuin- ja työpaikka-alue. Se vaatii muutoksia. Uusi kaava on vireillä.

Lue seuraavaksi