1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Maallikon antama sähköisku voi pelastaa henkesi

Kaikilta Suomen lentokentiltä löytyy nyt rivikansalaisten käyttöön tarkoitettu sydämen käynnistin. Laite ohjaa käyttäjäänsä vaihe vaiheelta ja tietää, milloin sydän tarvitsee iskua. Maallikkodefibrillaatorit yleistyvät myös erilaisilla työpaikoilla ja kauppakeskuksissa.

Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Maallikkokäyttöön tarkoitetut defibrillaattorit eli sydämen käynnistimet yleistyvät nyt julkisissa tiloissa eri puolella Suomea.

Esimerkiksi lentokentille, työpaikoille ja kauppakeskuksiin on päädytty hankkimaan sydämen käynnistimiä, sillä sydänpysähdyksen hoidossa ensimmäiset minuutit ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Pelkästään Rovaniemellä on viitisenkymmentä sellaista sydämen käynnistintä, jonka käytön luvataan luonnistuvan ensiapuhoitoon perehtymättömiltäkin, arvioi Merplastin edustaja Pasi Savolainen. Merplast on Suomen suurin maallikkodefibrillaatorien maahantuoja.

Lentokentillä apu on lähellä

Myös kaikilta Suomen lentokentiltä löytyy nyt maallikkokäyttöön tarkoitettu defibrillaattori, kertoo Finavian palveluvastaava Pentti Stoor.

"Toivottavasti laitetta ei ikinä tarvitse käyttää, mutta hyvähän se on, että se on täällä", sanoo Finavian palveluvastaava Pentti Stoor. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

– Finavian johto on tehnyt tällaisen päätöksen, että lentoasemille laitetaan matkustajien lisäturvaksi tällaiset. Että jos sattuisi sydänpysähdys, niin laite olisi kaikkien käytettävissä.

Laitteen käytön luvataan olevan helppoa myös ensiapuhoitoon perehtymättömille.

– Ensin avataan kansi, sen jälkeen otetaan laite irti ja tämän jälkeen laite opastaa käyttäjää.

Rovaniemelläkin lentoaseman historiasta löytyy hetki, jona sydämen käynnistin olisi ollut kullanarvoinen.

– Kerran on käynyt näin. Ja tapaus päättyi ikävästi silloin, aseman palveluvastaava Pentti Stoor kertoo.

Jokainen minuutti lasketaan

Sydänpysähdystilanteessa apu on saatava nopeasti.

Maallikkodefibrillaattorien suurimman maahantuojan mukaan käynnistin pitäisi saada käyttöön 3–5 minuutin sisällä, sillä jo 10 minuutin kohdalla selviämismahdollisuudet ovat jo liki olemattomat.

Sitä en tiedä, riittäisikö matkustajilla rohkeus. Todennäköisesti, ainakin läheisillä.

Pentti Stoor, Finavia

Merplast on toimittanut tämän ja viime vuoden aikana yli 1000 sydämen käynnistintä eri puolille maata. Ensi vuonna laitteen uskotaan yleistyvän entisestään.

Pahan paikan tullen apu onkin lentokentillä ja monessa muussakin julkisessa tilassa aiempaa lähempänä – ainakin, mikäli defibrillaattoria osataan ja uskalletaan tosipaikan tullen käyttää.

– Luulen, että ainakin koulutetulla henkilöstöllä rohkeutta riittää. Sitä en tiedä, riittäisikö matkustajilla rohkeus. Todennäköisesti, ainakin [sydänpysähdyspotilaan] läheisillä riittäisi, arvioi Pentti Stoor Rovaniemen lentoasemalta.

Defibrillaattoriedustaja Pasi Savolainen vakuuttaa, että maallikon on mahdotonta saada tuhoa aikaan sydämen käynnistimen avulla. Laite neuvoo maallikko auttajaa vaihe vaiheelta ja tunnistaa sydämen rytmin perusteella, onko autettavan sydän iskua vailla vai ei.