1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja: Hakijoiden määrä lievä pettymys

Kokkolan kaupunginjohtajan virkaa tavoittelee yhdeksän hakijaa. Määrä on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Veikko Laitilan mukaan odotuksia pienempi, onhan Kokkola yli 47 000 asukkaan kaupunki. Kokkolan nykyinen kaupunginjohtaja Antti Isotalus jää eläkkeelle reilun vuoden kuluttua. Uusi johtaja halutaan valita kuitenkin jo maaliskuussa.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kokkolan kaupunginjohtajahaku poiki yhdeksän hakemusta. Tämän kokoiseksi kaupungiksi se on melko vähän.

– Kuntaliitolta saatiin tilasto, että 2000-luvulla kolmessa vanhan Vaasan läänin maakunnassa on tullut keskimäärin kahdeksan hakemusta aina, kun kunnan- tai kaupunginjohtajan paikka on ollut auki. Toki Kokkolaan olisi saanut tulla enemmänkin ja odottelin isompaa määrää, myöntää kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila.

Laitila ei ollut tutustunut vielä keskiviikkona hakijoiden taustoihin tarkemmin, mutta mukana oli hänelle sekä tuttuja että tuntemattomia nimiä. Kokonaisvaikutelma hakijoista oli melko hyvä.

– Ihan hyvä taso, että kyllä tästäkin listasta kaupunginjohtaja löytyy, mutta en lähde sitä vielä arvioimaan tarkemmin. Ihan laadukkaita hakijoita.

Uusi johtaja valmistelemaan vuoden 2017 budjettia

Kokkolan kaupunginhallitus kokoontuu 11. tammikuuta, jolloin se päättää hakuprosessin jatkosta. Laitilan mukaan kaikki on silloin vielä mahdollista, myös hakuajan jatkaminen.

– Varmasti se tulee yhtenä vaihtoehtona kokouksessa keskusteluun.

Nykyinen kaupunginjohtaja Antti Isotalus jää eläkkeelle vasta vuoden 2017 aikana, mutta uusi kaupunginjohtaja halutaan töihin jo heti kesälomien jälkeen.

– Kyllä meillä tavoitteena on, että uusi johtaja olisi jo hyvin pitkälle mukana vuoden 2017 budjetin teossa. Nopeasti nämä kuukaudet tässä kuluvat, että ei meillä ole tarkoitus mitenkään viivytellä. Maaliskuussa valtuusto valitsee uuden johtajan, jos me saadaan valmistelutyö tehtyä ennen sitä.

Hakijoissa puolet tuttuja alueelta

Hakijoista noin puolet on maakunnasta. Hakemuksen lähettivät muun muassa K.H. Renlundin museon museotoimenjohtaja Kristina Ahmas ja Kokkolan kaupungin sivistysjohtaja Peter Johnson sekä Toholammilta hallintojohtaja Tapani Tiilikka.

Kaupunginjohtajan pestiä hakee myös kiinteistövälittäjä ja aikaisemmin muun muassa Kosekin ja Keski-Pohjanmaan Kirjapainon toimitusjohtajana toiminut Antti Porko.

Muita hakijoita ovat teknologiajohtaja, filosofian tohtori Mauno Harju Jyväskylästä, diplomi-insinööri Reijo Kiviniemi Kokkolasta, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Jalo Aminoff Lohjalta, yritysasiamies ja kauppatieteiden maisteri Jari-Heikki Laitinen Helsingistä sekä varkautelainen kokemusasiantuntija Matti Mäkelä.